Nyt fra branchen

Henning Larsen opera i Yuhang åbnet

Illustration: Henning Larsen.

Henning Larsens Hangzhou Yuhang Opera åbner dørene for offentligheden.

Den 70.000 kvm store opera Hangzhou Yuhang Opera af Henning Larsen er nu åbnet.

Projektet blev afsluttet i maj 2019 og afsluttet i samarbejde med Hangzhou Architectural & Civil Engineering Design Institute Co, Buro Happold Engineering, Bassinet Turquin Paysage og AECOM.

Hangzhou Yuhang Operaen tilbyder state of the art performace faciliteter ved en idyllisk park og skriver sig ind i en oldgammel kulturarv, skriver Henning Larsen i nyhederne.

Operaen i Yuhang, som ligger lige nord for millionbyen Hangzhou, er en del af et nyt, større kulturelt område. Udover selve operaen rummer projektet også et teater, to museer, en kunstskole og detailbutikker. Visionen er at bruge bygningen og området som en kickstarter for den nye bydel og bygningsmassen skal derfor udnyttes optimalt.

 

Illustration: Henning Larsen.

I Yuhang ligger operahuset ude midt i en sø, så det er eksponeret for hele byen. Rundt om søen anlægges et stort, rekreativt parkområde, hvorfra man kan nyde nærheden til vandet og synet af den nye opera. Formålet med dette er at skabe en oplevelse en anden bymæssig oplevelse end i resten af Yuhang, en slags oase i byen. Hvor Københavns Opera oprindelig var tænkt ind i en tæt bymæssig sammenhæng, har den nye opera i Yuhang en mere fri placering og legende karakter med sin grafiske facade og skrånende tagflade, skrev Henning Larsen, da projektet var blevet præsenteret.

Det at gå i operaen er for de fleste mennesker forbundet med en social oplevelse: Man går i operaen for at se og blive set. Derfor er interaktionen mellem publikum før, under og efter forestillingen i virkeligheden mindst lige så vigtig som udformningen af selve auditoriet.

 

Illustration: Henning Larsen.

De mange gangbroer og balkoner i foyeren i operahuset i København er et arkitektonisk svar på denne iscenesættelse. Herfra kan gæsterne se hinanden på kryds og tværs og blive en del af den sociale begivenhed, det også er at gå i teatret. De gode erfaringer med den samlede, aktive foyer er gentaget i operahuset i Yuhang om end i en anden arkitektonisk form.

Gennem tiden har Henning Larsen Architects designet mere end 50 opera- og koncerthuse. Fælles for alle projekterne er et fokus på mennesker, rum og dagslys. Nogle er blevet ved skitserne, andre er blevet opført og fungerer i dag som populære samlingssteder i de byer, de er blevet en del af. Det gælder for eksempel Uppsala Koncert- og Kongreshus i Sverige og Harpa – Reykjavik Koncertsal og Konferencecenter, som i 2013 vandt en af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser, Mies van der Rohe-prisen, på netop det grundlag.