Nyhed

Gratis medlemskab for studerende

Fra 1. juli bliver det gratis for studerende at være medlem af Forbundet Arkitekter og Designere. De første seks måneder efter man dimitterer bliver også gratis. FAOD vil gerne bakke op om nye arkitekter og designere og dermed styrke hele branchen.

Af Bo Billeskov Grünberger

Fremtiden for faget

Det er hårde vilkår for unge arkitekt- og designstuderende. Det er dyrt at være studerende, og derudover er der uheldige traditioner i branchen med at give dårlig løn til praktikanter og nyuddannede. Det vil FAOD gøre op med, og det første skridt er at styrke de studerende, så de kender deres rettigheder og får den hjælp, de skal have. Hvis man skal gøre op med de dårlige vilkår for unge arkitekter og designere, er det nødvendigt, at man står sammen i en stærk fagforening for designere og arkitekter.

– Vi vil rigtig gerne gøre en forskel for de studerende. De er fremtiden for faget, og dem vil vi gerne bakke op om, så de får en god overgang til deres arbejdsliv. De studerende har mange udgifter, både i forhold til materialeudgifter og studieture. Vi vil også gerne være sparringspartner for dem og slå fast, at man også skal forhandle sin løn som studerende og kende reglerne for arbejdsmarkedet – også som nyuddannet, siger Nana Diercks Hopmann, som er arkitekt og formand for FAODs ungeudvalg.

 

Nana Diercks Hopmann er formand for FAODs ungeudvalg

Arrangementer og rådgivning

De studerende vil stadig have adgang til de samme medlemsgoder, selvom medlemskabet bliver gratis. Dog vil studerende skulle betale for fag-magasiner, hvis de har et abonnement på det. Prisen bliver 400 kroner for magasinet Elephant, 500 kroner for Frame og 600 kroner for Arkitekten og Landskab. Alle priser er for et helt års abonnement.

Mange studerende kender ikke deres rettigheder, når de får et studiejob eller begynder i deres første arbejde efter studiet. Derfor har FAOD en række arrangementer og kurser i blandt andet lønforhandling, jobsøgning, faglige netværk og meget mere. Derudover har vi også meget kompetente rådgivere, der kender både design- og arkitektbranchen og kan hjælpe, uanset om man har fået job i en kommune, en tegnestue, er selvstændig eller noget fjerde.

– FAOD har på nuværende tidspunkt ca. 500 studentermedlemmer. De studerende bruger primært FAODs tilbud om rabatter på fagmagasiner og vores billige og gode forsikringer. De trækker ikke så meget på FAODs rådgivningsressourcer som vores fuldtidsbeskæftigede medlemmer, men det vil vi gerne lave om på, så de studerende også finder det vigtigt, at få rådgivning i forbindelse med studiejob og selvstændig virksomhed, siger Arne Ennegaard Jørgensen, direktør for FAOD.

FAOD styrker branchen

FAOD vil arbejde målrettet på at få flere studerende som medlemmer. Det gør vi for at styrke design- og arkitektbranchen ved helt fra begyndelsen af at udruste nyuddannede arkitekter og designere med den viden, der skal til for at få forhandlet en ordentlig løn og arbejdsvilkår, men også så de kender deres rettigheder og får et bredere kendskab til branchen.

– Springet til arbejdslivet er et særligt spring, og der kan vi hjælpe dem. Det handler blandt andet om strategi for jobsøgning, men det handler også om at kunne forstå de forskellige regler. Der er nogle ting, man skal være opmærksom på, når man skal forhandle. Det imødekommer vi for eksempel i vores kurser og arrangementer, og vores rådgivere og coach kan også hjælpe, hvis man møder problemer eller har brug for hjælp, siger Nana Diercks Hopmann.

Fra 1. juli 2020 bliver det gratis for studerende ved landets arkitekt- og designskoler at blive medlem. Det er også gratis at være medlem de første seks måneder efter man dimitterer.