Nyt fra branchen

Glyptoteket forbedrer indeklimaet

Direktør på Ny Carlsberg Glyptotek, Gertrud Hvidberg Hansen og direktør for Rambølls byggeridivision i Danmark, Søren Brøndum underskriver aftalen i museets vinterhave. Foto: Ny Carlsberg Glyptoteket / Ana Cecilia Gonzalez).

Glyptoteket har valgt arkitektrådgivere til et omfattende indeklimaprojekt i de fredede bygninger.

Glyptoteket har valgt Rambøll og Rørbæk & Møller Arkitekter som totalrådgiverteam på et omfattende indeklimaprojekt i de fredede bygninger på Dantes Plads i København.

Der er tale om et omfattende indeklimaprojekt, som har til formål at forbedre vilkårene for kunsten, så kunstsamlinger i hele museet bevares forsvarligt og efter internationale standarder. Derudover er der fokus på at styrke publikums oplevelse på museet, samt medarbejdernes vilkår. Et nyt og forbedret indeklima vil desuden skabe øget fleksibilitet og muligheder i forhold til placering af udstillinger forskellige steder i museets bygninger, skriver Glyptoteket i en pressemeddelelse.

Rambøll og Rørbæk & Møller Arkitekter er valgt på baggrund af et konkurrenceforløb. I første omgang skal de udarbejde en masterplan for det omfattende projekt, der rummer helt særlige udfordringer på grund af de fredede bygningers komplekse karakter.

 

100 år på bagen
Glyptoteket blev stiftet af brygger Carl Jacobsen (1842-1914), og er bygget ad flere omgange: Dahlerup bygningen (1897), Vinterhaven og Kampmann bygningen (1906) og senest Henning Larsen bygningen i 1996, der dog ikke er omfattet af indeklimaprojektet, da denne bygning allerede er fuldt indeklimareguleret.

Museet har fungeret i mere end 100 år, og har gennem årene givet generationer af besøgende en sjælden samlet oplevelse af museal skønhed, udstillet i rammer af uovertruffen arkitektonisk- og håndværksmæssig kvalitet med udsøgte materialer. Glyptoteket blev fredet i 1982 og indeklimaprojektet skal naturligvis udføres i overensstemmelse med fredningsbestemmelserne.

– Det er klart, at bygninger der har mere end 100 år på bagen skal vedligeholdes og forbedres. Glyptoteket har i de seneste år satset på flere særudstillinger med værker, der sætter høje krav til indeklimaet og samtidig øget antallet af gæster, så vi sidste år kom over 500.000 besøgende. Det stiller alt sammen høje krav til indeklimaet. Med det projekt vi nu har sat i gang med finansiering fra Ny Carlsbergfondet, skal vi over en årrække arbejde os hen mod den bedste løsning for de fredede bygninger, de mange kunst- og kulturgenstande og de mange mennesker, der både arbejder her og kommer som gæster, siger direktør for Glyptoteket Gertrud Hvidberg-Hansen.

 

Et udfordrende projekt for arkitekt og ingeniør
Opgaven med at forbedre indeklimaet på det 20.000 kvm store museum er usædvanlig kompleks. Derfor har Glyptoteket lagt vægt på at finde et team af arkitekter og ingeniører, der kan arbejde tæt sammen for at realisere de ønskede indeklimaforbedringer. Dette med særlig respekt for de fredede bygningers arkitektur og Glyptotekets løbende udstillingsprogram.

– Forbedringen af indeklimaet på Ny Carlsberg Glyptotek er en opgave ud over det sædvanlige og absolut en teknisk udfordring med dilemmaer, fordi bygningen er fredet. Fx skal den skadelige Uv-stråling fra ovenlysvinduerne fjernes, uden at der foretages synlige ændringer. Tilsvarende skal indeklimaet kunne kontrolleres uden synlige tekniske installationer i de offentligt tilgængelige rum. Og endelig skal luftfugtigheden øges uden, at der skabes kondens og uden at risikere fugtskader over tid. Kompleksiteten gør det til et fantastisk spændende projekt for os, og vi kommer til at bringe eksperter indenfor en række forskellige discipliner i spil, siger Søren Brøndum, der er direktør for Rambølls byggeridivision i Danmark.

Anders Wesley Hansen, arkitekt og partner i Rørbæk og Møller Arkitekter, mener, at Ny Carlsberg Glyptotek er et vidunderligt bygningsanlæg og et fantastisk eksempel på, hvordan den udstillede kunst og bygningsarkitekturen sammen danner et hele.

– Vi glæder os utrolig meget til, med respekt for Glyptotekets særlige arkitektur, historie og ånd at sikre kunsten og museets gæster bedre betingelser og dermed bidrage til at fremtidssikre et vigtigt nationalt klenodie, siger Anders Wesley Hansen. 
 


Om Rambøll

Rambøll er en førende international ingeniør-, arkitekt- og rådgivningsvirksomhed grundlagt i Danmark i 1945. I dag beskæftiger Rambøll over 16.000 medarbejdere og har en global tilstedeværelse med en stærk repræsentation i Norden, Storbritannien, Nordamerika, Mellemøsten og Asien-Stillehavsområdet. Med 300 kontorer i 35 lande kombinerer Rambøll lokal erfaring med global viden for kunne levere inspirerende løsninger, som gør en forskel for kunder, slutbrugerne og samfundet som helhed. Rambøll arbejder inden for områderne: Byggeri, transport, miljø, vand, energi samt managementrådgivning.Om Rørbæk og Møller Arkitekter

Rørbæk og Møller Arkitekter er en førende dansk arkitektvirksomhed, der arbejder med transformation, nybyggeri, planlægnings- og designopgaver samt bygherrerådgivning. Rørbæk og Møller Arkitekter skaber arkitektur af høj kvalitet med den ambition at bidrage til at skabe en bedre verden for det enkelte menneske. Og udvikler rum, bygninger og byer ud fra den overbevisning, at de skal være til inspiration og daglig glæde for nuværende og kommende generationer. Rørbæk og Møller Arkitekter går åbent til opgaverne og arbejder med innovation som en levende proces, med fokus på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.