Nyt fra branchen

Fra akvarium til multikulturhus

Nuværende facade. Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.

Nu starter transformationen af det forfaldne Danmarks Akvarium.

Myndighederne har nu givet grønt lys til transformationen af det ikoniske tidligere Danmarks Akvarium til et nyt 4.300 kvm stort multikulturhus. Når den re-designede funkis-bygning i Charlottenlund står klar i 2021, byder den blandt andet på fitness, gastronomi, musik og kunst. Det er Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der er arkitekt på projektet.

 

Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.

Stolene i cafeteriet står stadig rodet mellem hinanden, som var de blevet forladt i al hast. Mange af væggene er overladt til planternes nåde og graffiti vidner om, at det ellers ikoniske gamle akvarium med de hvide facader har stået ubenyttet hen midt i Fredsskoven i Charlottenlund siden fiskene flyttede til Den Blå Planet i 2012.

I 2014 blev den bevaringsværdige ejendom købt af udviklingsfirmaet NPV A/S, der oprindeligt havde planer om et strandhotel, men som nu er blevet enige med Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen om, at arkitekt Gjerløv-Knudsens funkis-bygning fra 1939 skal blive til et kulturhus.

 

– Vi glæder os i den grad over, at der nu er grønt lys til transformationen, og at det er lykkes at fastholde det gamle akvarium som en kulturbærende bygning. Vi har fra starten haft en vision om, at det smukke hus skulle have nyt liv som et samlingspunkt, der kan skabe værdi i lokalområdet, siger Jens Schaumann, adm. direktør i NPV A/S.

 

Rendering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

 

Et dynamisk flow af fitness, gastronomi, musik og kunst
I flere år har NPV A/S i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter arbejdet på den transformation, der skal give de historiske rammer på den fredede grund nyt liv.

I det område hvor der før var saltvandsbassin bliver der et unikt state-of-the-art fitness- og wellnesscenter, som kan understøtte de mange aktiviteter inden for fysisk udfoldelse og velvære, som de smukke omgivelser allerede danner rammen om. Hvor der tidligere var cafeteria og museumsbutik, bliver der nu to restauranter med skovudsigt og et smukt lysindfald samt et kulturområde med mulighed for kunstudstillinger og koncerter, ligesom der også kommer lydstudier til kreative unge.

Det nye hus får en spændende dynamik mellem fitness, gastronomi, musik og kunst. Alle de aktiviteter ligger godt i tråd med, at bygningen også tidligere fungerede som et åbent og folkeligt sted, siger Torsten Stephensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter og designansvarlig på projektet.
Begge restauranter får mulighed for udeservering på tagterrasse og langs den vestvendte bagside, der i aftensolen vil minde om en fransk gårdhave. Restauranterne ligger i åben forbindelse med kulturområdet, og det skaber et flow mellem gastronomiske og kulturelle oplevelser.

 

Ikonisk funkis-arkitektur får respektfuldt re-design
Med respekt for den karakteristiske funkis-stil har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fra starten arbejdet med at nyfortolke og harmonisere den ikoniske bygning, der op gennem det 20. århundrede har oplevet en række tilbygninger af svingende kvalitet.

 

Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.

– For mange danskere er den hvide hovedbygning ikonisk, og det udtryk har vi ønsket at bevare. Vi har derfor taget afsæt i den oprindelige arkitektur og skabt en harmonisk sammenhæng og en åbenhed, der lukker naturen og lyset ind, men uden at bygningen larmer i de fredede omgivelser. Det bliver et levende hus, hvor historien tydeligt træder frem, siger Torsten Stephensen.

 

Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.
Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter/Rasmus Hjortshøj, COAST Studio.

Den nye bygning forventes at åbne i slutningen af 2021.