Nyt fra branchen

Fotoudstilling stiller skarpt på en særlig tid

Et af de 5.500 fotos, der blev indsendt til fotokonkurrencen "Fang din by". Foto: Dennis Skyum.

Vinderne af fotokonkurrencen ”Fang din by” er nu fundet blandt 5.500 indsendte fotos.

Nu udstilles 55 fotografier fra den tilbagevendende fotokonkurrence ”Fang din by”på Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center i BLOX.

Konkurrencen, der i år holdes for femte år i træk, slog rekord med over 5.500 indsendte fotos, skriver DAC i en pressemeddelelse.

De udvalgte fotos, fanget af helt almindelige danskere, dokumenterer en historisk tid under coronakrisen. Motiverne bidrager med nye perspektiver på, hvordan vi i fremtiden vil bruge byens rum; fra nye måder at bruge byen og hjemmet på til nye måder at være socialt sammen på – og hver for sig. 

Fotoudstillingen kan opleves foran Dansk Arkitektur Center i hele udstillingsperioden, men vil også kunne udforskes andre steder i byrummet. ´Fang din by`-udstillingen er nemlig også skabt som en vandreudstilling, som står skiftevis ved Københavns Hovedbanegård, Valby Station og Høje Taastrup Station. Udstillingen er gratis for alle.

Fotokonkurrencen er udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og støttet af foreningen Realdania. 

 

Larmende stilhed fanget i fotografier
I løbet af foråret har fotografer i alle aldre fanget deres bud på hverdagsmagi, som en del af Dansk Arkitektur Centers årlige fotokonkurrence ’Fang din by’. Initiativet er igangsat for at få flere til at få øjnene op for arkitekturen i byen og for, hvordan arkitektur sætter rammerne for vores hverdagsliv. 
 
Men det var også et forår, der kom bag på de fleste. Corona lagde gaderne øde, og afbrød den normale hverdag. Det afspejler sig i mange af de deltagende fotos, der er langt mere stille og længselsfulde end larmende og festlige. Det er fotos, der i højere grad end traditionelle arkitekturfotos kommunikerer følelser og historier. Og som dokumenterer en tid, der på mange måder kommer til at sætte præg på vores hverdag – også fremover.
Der var overraskende mange fotos af naturen og naturoplevelser i byen, hvilket peger på, at der var et stort behov for disse oplevelser under corona karantænen, siger Camilla van Deurs, Stadsarkitekt og jurymedlem. 

– Fotografierne skildrer en interaktion med arkitekturen, som adskiller sig fra de tidligere år. Der er en langt højere grad af intensitet og personlighed i dem. Billederne viser fornyede ønsker og krav om nærhed til naturen og bynaturen. Coronakrisen har forandret vores blik på byen. Jeg tror, at krisen vil påvirke vores byudvikling; at vi vil gentænke det offentlige rum, vores byrum og vores pladser, siger Tanya Lindkvist, programchef og jurymedlem.

 

Vindere af den åbne konkurrence
1. plads: Asger Korsgaard Jensen

Foto: Asger Korsgaard Jensen.

2. plads: Laura Lorence

Foto: Laura Lorence.

3. plads:

Foto: Kirsten Damgaard.

 

 

 

Vindere af skolekonkurrencen

1. plads: Theodore Knightley, 5 kl. Ørestad Friskole

Foto: Ingrid Lerstrup Reingaard, Spirerne, Freinetskolen.

2. plads: Julie Johansen, 4.C., Nibe Skole

Foto: Julie Johansen, 4.C., Nibe Skole.

3. plads: Ingrid Leerstrup Reingaard, Spirerne, Freinetskolen

Foto: Ingrid Lerstrup Reingaard, Spirerne, Freinetskolen.

 


Juryen og andet fakta

Juryen bestod af stadsarkitekt Camilla van Deurs, programchef i Dansk Arkitektur Center Tanya Lindkvist, arkitekt og vært på DR Sonja Stockmarr, festivaldirektør på Copenhagen Photo Festival, Maja Dyrehauge Gregersen samt fotograf og fotoambassadør for Canon, Morten Nordstrøm.
 
Fang din by-konkurrencen løb fra 5. marts til 5. maj 2020. Juryen har udvalgt de 55 bedste fotos fra den åbne konkurrence og skolekonkurrencen for 4., 5. og 6. klasser, heriblandt også top tre vindere i hver konkurrence. 
  
Vinderne af 1., 2. og 3. præmien i begge konkurrencer blev afsløret til udstillingsåbning og præmieoverrækkelse 25. juni.

 

”Fang din by”- udstillingsperioder
Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center: 25. juni – 7. oktober
Københavns Hovedbanegård: 25. juni – 3. august
Valby Station: 4. august – 3. september
Høje Taastrup Station: 4. september – 7.oktober

Læs mere om Fang din by