Nyt fra branchen

Forskningsbygning på DTU får pris som Årets Byggeri

Foto: Niels Nygaard.

DTU har sammen med Christensen & CO Arkitekter, MOE Rådgivende Ingeniører og MT Højgaard fået prisen som Årets Byggeri i kategorien ”Åben”.

Det bliver bemærket at tage nye skridt i byggebranchen. Det har teamet bag DTU’s nye forskningsbygning erfaret. Byggeriet, der er gennemført digitalt og med ny samarbejdsmodel, har allerede vakt opsigt i ind- og udland.

Og nu har DTU sammen med Christensen & CO Arkitekter, MOE Rådgivende Ingeniører og MT Højgaard høstet prisen som Årets Byggeri i kategorien ”Åben” for en bemærkelsesværdig byggeproces og et samarbejde, der kan inspirere hele branchen, skriver Christensen & CO Arkitekter i en pressemeddelelse.

”I dette byggeri har man på eksemplarisk vis arbejdet med åbne bøger, holdt tidsplanen og arbejdet med bæredygtighed, digitalisering og arkitektur på en måde, som vi alle kan lære af. Alle på holdet har udvist flot faglighed, mod og medansvar. Alle har haft hånden på kogepladen, og nu har hele holdet altså vundet prisen for Årets Byggeri”, udtaler dommerkomiteen i deres begrundelse.

Den 9.500 kvadratmeter teknisk avancerede forskningsbygning er et af de første store byggeprojekter, som er gennemført næsten 100 procent digitalt i samtlige faser af byggeriet. Derud over har projektet været et pilotprojekt for en ny procesmodel, hvor bygherre har gjort op med den traditionelle fasemodel, og teamet har fra starten haft fast base i et projektkontor på DTU.

Resultatet er overgået alle forventninger. Bygningen blev afleveret til aftalt tid, pris og kvalitet og stort set uden fejl og mangler og materialespild, hvilket ikke er hverdag på store, komplicerede byggerier.

 

Vinderteamet.
Foto: Bax Lindhardt.

– Vi er glade for den anerkendelse bygning 310 har fået med prisen som Årets Byggeri. Det er en anerkendelse til et fantastisk og stærkt team og viser, at det kan betale sig at tænke i nye baner. Vi håber at vi kan inspirere flere i branchen til at give sig i kast med at arbejdet digitalt i alle faser og udfordre de måder, vi traditionelt samarbejder på, siger Francois Svend Court-Payen, projektchef på DTU.

 

Foto: Niels Nygaard.

Bygning 310 er designet til forskningen på de tre institutter: DTU Energi, DTU Fysik og DTU Compute. Institutternes meget specialiserede forskning i blandt andet energilagring og energikonvertering stiller strenge tekniske krav til faciliteterne, hvorfor rådgiverholdet konsekvent har tænkt innovativt for at finde de optimale løsninger. Af samme grund er bygningens særlige arkitektoniske kvaliteter kondenseret i facaden og sociale zoner, der skal danne grobund for et levende og fagligt inviterende læringsmiljø.

 

Foto: Niels Nygaard.

Facaden er designet som et fletværk af sortgyldne sektioner i metal, der tilføjer variation og dynamik til den store bygning, hvor farver og materialer er en nyfortolkning af DTU’s oprindelige bygninger i gul tegl og sortmalet træ. Bygningens sociale zoner er samlet i stuetagen, hvorfra de som et net af visuelle og akustiske forbindelser forgrener sig op gennem bygningens sydlige ende. 

Bygning 310 har desuden modtaget en Special Distinction Award for i forbindelse med at BuildingSMART International Awards 2019 blev uddelt i Beijing i oktober.


Om prisen

En national pris, som hvert år tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning. Prisen har været uddelt siden 1997 og dommerkomitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner, heriblandt Danske Ark, Dansk Industri, Bygningsstyrelsen og Danske Byggeri.

Se mere på aaretsbyggeri.dk

 

Dommerkomité
Årets dommerkomité bestod af; formand Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Lars Storr-Hansen, administrerende direktør, Danske Byggeri. Hans-Bo Hyldig, næstformand, ByggesocietetetFakta

Funktion: Forsknings- og laboratoriebygning til DTU Energi og forskningsfaciliteter til 3D Imaging Center
Areal: 9500 kvm
Bygherre: DTU
Byggesum: Hovedentreprise 240 millioner kroner
Arkitekt: Christensen & Co Arkitekter
Entreprenør: MT Højgaard
Ingeniør: MOE Rårgivende Ingeniører