Fagfeen

Travlhed, stress og fælles ansvar

Status fra året, der gik – råd og håb for 2018

Der er gang i hjulene, mange mister balancen, men du er ikke alene.

Der er gang i (h)julene
Arkitekterne har travlt og ledigheden falder. Erhvervslivet begynder at få øjnene op for designernes innovative kompetencer inden for bl.a. User experience og servicedesign. Og FAOD forventer, at der bliver endnu flere jobs til både arkitekter og designere i 2018.

Husk, at få din ansættelseskontrakt tjekket hos FAODs rådgivere, før du skriver under på et job i 2018.

Hold balancen

Travlhed og deadlines, gør det svært at prioritere mellem opgaverne, at gå til tiden og slippe arbejdet mentalt, når vi har fri. Mange arkitekter og designere mister balancen. Vær på vagt over for stress i 2018. Lyt til din krop og sig fra, hvis det er nødvendigt.

Vigtige ingredienser i et stressfrit liv: Nattesøvn, motion eller daglige traveture, tid til venner, familie eller en hobby. Evnen til at slippe jobtanker og bekymringer, når du har fri.

Stresssignaler

  • Du glemmer ting
  • Du bliver let irriteret eller vred
  • Du har let til tårer
  • Du har svært ved sove
  • Du bliver ofte svimmel
  • Du har uforklarlige smerter

Du er ikke alene

Stadig flere virksomheder efterspørger robuste medarbejdere. Og vi går vi hver især til foredrag for at øge vores robusthed, blive mere effektive og lære at sige ”pyt”. Vi accepterer, at det er op til hver enkelt ansat at tackle det stigende pres, som følger med højkonjunktur og et komplekst arbejdsmarked. Men det er ikke kun den enkeltes ansvar at være robust.

Stresseksperter og forskere peger på, at arbejdsgiveren har pligt  til at skabe rammer, som sikrer bæredygtige arbejdsforhold 

Den dygtige virksomhedsleder, skaber robuste arbejdspladser, der har ressourcer og strategier til at håndtere uforudsete deadlines, ekstern konkurrence, svingende arbejdspres og ukendte markedsmekanismer.

– Hvis stresskurven skal knækkes, skal svaret være mere end individuelle metoder til at styrke egen robusthed. Vi kan meget hver især, men vi kan så uendeligt meget mere i fællesskab. Citat: Mads Bab og Nikolaj Juul Jakobsen.

Lad 2018 blive et travlt og spændende år med flere arkitekt- og designjobs. Og lad det blive året, hvor vi knækker stresskurven ved, at virksomhederne og de ansatte i fællesskab tager ansvaret for den kollektive robusthed og forebyggelse af stress.

Glædelig jul og godt nytår!

I 2018 får du flere tips og facts. Få fx viden om, hvordan du træffer de rigtige valg, styrker den kollektive robusthed og forebygger stress