Fagfeen

Studiestress

Stine Munch-Nielsen, Karrierekonsulent og coach i FAOD

Hvordan håndterer du stress og plejer din kreativitet? Det var nogle af de temaer, som blev diskuteret, da FAOD forleden talte med studerende på KADK om stress på studiet.

Søvn og sunde vaner er dit brændstof
De fleste studerende sætter barren højt og har svært ved at vurdere, hvornår nok er nok. Derfor slipper mange først studiet og opgaverne sent på aftenen. De mener, at lange arbejdsdage er et must, hvis man skal præstere – måske fordi det er en del af studiekulturen. Det er godt at være ambitiøs. Men hvis din arbejdsindsats går ud over din søvn og sunde vaner, sætter du kroppens basale behov til side og slider dig selv op.

Søvn og sunde vaner er dit brændstof. Uden det, kan du ikke præstere på den lange bane. Du slider på din krop og rister din hjerne. Og du risikerer, at kroppen en dag siger stop!

 

Spar med hinanden og stil krav om klare retningslinjer
Presser du hele tiden dig selv til det yderste, er det vigtigt at få støtte og sparring udefra. Tal med dine studiefæller og prøv at skabe en studiekultur, hvor man hjælper og sparrer med hinanden. Er opgaven og kravene uklare, må du tale med underviser eller vejleder om de reelle forventninger. Selv om du er på en kunstnerisk uddannelse, har du behov for nogenlunde klare rammer og retningslinjer at arbejde ud fra.

Uklare krav, forventninger og manglende støtte fra andre, er direkte årsag til stress. Undersøg derfor, hvor du kan finde den nødvendige støtte og sparring.

 

Planlæg fra start
Den kreative proces er iterativ og svær at planlægge; især når man samtidig vil yde sit bedste på alle parametre. Af præcis samme grund, er det vigtigt, at du planlægger dit forløb, så du ikke mister overblikket kort før deadline. Beslut, hvor lang tid du vil bruge på hver del af projektet, og husk dig selv på, at din vigtigste opgave, som studerende, er at lære af processen, så du udvikler dig og bliver dygtigere.

En voldsomt stresset hjerne kan ikke tænke kreativt. Den mister koncentrationsevnen og giver dig tunnelsyn. Altså det stikmodsatte af, hvad du har behov for, når du skal være skabende.

 

Plej din kreativitet
Din kreative hjerne kan ikke koncentrere sig 24/7. Den har behov for hvile. Forskning viser, at de bedste idéer kommer til os, når hjernen er i en afslappet tilstand. Samtidig ved man, at gode og energigivende oplevelser stimulerer din hjerne til at tænke mere kreativt og se flere muligheder. Nogle gange vil den bedste investering i din kreativitet derfor være at give din hjerne et break.

 

Den bedste måde at forebygge stress på, er at tale om den. I 2019 besøger FAOD skolerne, for at give dig mere viden om stress, og for at du og dine medstuderende kan sætte ord på det, som stresser jer.