Fagfeen

Slip fortiden og start på en frisk i 2019

Start på en frisk i 2019. Karrierecoach Stine Munch-Nielsen, FAOD

Hænger dine tanker fast i en uretfærdig opsigelse, drømmejobbet, hvor du fik afslag eller en eksamen, som udløste dårlig kritik? Hvis ja, bremser du dig selv i at se fremad og være tilstede i dit liv her og nu. Tips til, hvordan du lægger fortiden bag dig, så du kan starte på en frisk i 2019.

Det er sundt at reflektere over ting, som er sket, men det kan være selvdestruktivt at ruge over dem. Det forhindrer dig i at nyde nuet og lægge planer for fremtiden.

 

Du styrer selv historien fra din fortid

Den historie, du fortæller dig selv og andre om din fortid, har betydning for, hvordan du kommer videre og lægger ting bag dig. Fremfor at bebrejde dig selv for et fragmenteret karriereforløb, kan du fx overveje, om det har styrket din bredde, tværfaglighed og samarbejdsevner. Fokusér på det, som du kan bruge fra fortiden i din videre karriere og stop med at dvæle ved det, som alligevel ikke står til at ændre.

Husk det er dig, som styrer, hvordan historien om din fortid fortælles. En historie kan fortælles og tolkes på mange måder. Vælg den, som er mest konstruktiv for dig.

 

Fokusér på det, du har lært

Har du været igennem en hård tid, så fokusér på det, som du har lært og acceptér det, som er sket. Måske du har ændret dig. Måske du har lært at sige fra og blevet mere bevidst om dine grænser og værdier. Den lære kan du tage med ind i det nye år.

Ofte er kriser og vores måde at håndtere dem på, den vigtigste lære i livet.

 

Tænk i fakta og ikke følelser

Det er svært at tænke tilbage på negative begivenheder, fordi man ofte genoplever de ubehagelige følelser, som man havde i situationen. De negative følelser, stjæler din energi og hjælper dig ikke videre. Derfor er det lettere at give slip på svære begivenheder og forholde dig til sorg og nederlag, hvis du skræller følelserne væk og øver dig i at fokusere på fakta.

 

Vend passivitet til handling

Har du længe drømt om et særligt job, en højere løn, en specifik efteruddannelse eller noget helt fjerde uden, at du har gjort noget ved det? Når du ikke handler på dine drømme, kan det være fordi, du tvivler på dine kvalifikationer og ressourcer; fordi du lader nederlag fra fortiden bremse dig eller fordi din indre sabotør fortæller dig, at du ikke fortjener, det du ønsker. Den bedste måde at gøre op med fortiden på, er at ændre din adfærd, trodse din indre kritiker og bytte passivitet ud med handling.

 

Det du frygter allermest, er ofte udtryk for dine største ønsker. Lyt derfor til din frygt uden, at du lader den bremse dig. Du forandrer ting og når dine mål i takt med, at du begynder at handle. Hav derfor fokus på, hvilke handlinger, du skal foretage dig for at forandre din situation og nå dine mål i 2019.

 

At slutte fred med tidligere negative begivenheder, handler ikke om at negligere dem. I stedet skal du finde måder at takle dem på, sådan at du frigiver energi til at planlægge fremtiden og være det menneske, som du gerne vil være – og ikke det, som du engang var.

 

Glædelig jul og godt nytår!

 

Læs om flere strategier til at fremme din mentale styrke: Amy Morin, 2016