Fagfeen

Kollegakærlighed og samarbejde

Stine Munch-Nielsen, coach.

"Nu klokkede hun i det igen”.
Det er let at kritisere og spotte fejl. Men hvordan tackler vi dem konstruktivt og spiller hinanden gode?
Sådan tackler du din kollegas fejl.

Af Stine Munch-Nielsen, Karriere-coach / FAOD

Du er selv smækfyldt med fejl

Acceptér, at både du selv og dine kolleger har masser af svagheder og fejl. Glæd dig så over, at jeres svagheder er forskellige. Gør ikke svagheder til tabu. Sæt ord på dem, tilgiv hinanden og ta´ højde for dem, når I fordeler arbejdsopgaver. 

Hvem siger, at din måde er den eneste rigtige?

”Stop det flueknepperi og se det store perspektiv”.
Er du strateg og din kollega detaljenørd, overser du måske fejl, mens din kollega glemmer det store perspektiv. Anerkend hinandens forskelligheder og supplér hinanden.

Dét et hemmeligheden bag ”styrkebaseret samarbejde”.

Hvis I går efter succes, må I udnytte teamets styrker optimalt. Vurdér fx hvis styrker, der passer bedst til at løse forskellige opgaver eller projektfaser.      

Din irritation er en gave

Se dine kollegers svagheder, som hjælp til at spotte dine egne styrker. Bliver du irriteret over en kollegas problemer med at løse en opgave, har du nok selv en styrke på netop det område. 

Vi tror tit, at det som er let for os selv, også er let for andre. Sådan er det ikke, og derfor bliver vi irriterede. 

Feedback og ros, der udvikler

Giv feedback og ros, som udvikler, ved at være specifik: “Fedt, der brugte din evne til at overbevise”, eller ”jeg er sikker på, vi nåede deadline, takket være dit drive”.

Når du anerkender din kollegas styrker, støtter du hendes faglige udvikling. Og hun bliver mere bevidst om, hvordan hun bidrager til teamet. 

Kritik der gør særlig ondt

“Hun er altid så pisse forstående.” “Hans evige nye ideer, driver mig til vanvid.”

Styrker er ofte udtryk for vores værdier. Og her rammer kritik særlig hårdt. Som go´ kollega, er du derfor altid opmærksom på, hvordan du omtaler dine kollegers styrker og værdier.

Negativ kritik gør os utrygge og usikre. Kollegakærlighed handler om det modsatte. Nemlig, at gi konstruktiv feedback og om at acceptere hinanden. Det skaber tryghed og tillid, som er forudsætning for, at vi kan lære, præstere, tænke kreativt og trives på jobbet.

 Husk, at arkitekter og designere, som er medlem af FAOD, kan få gratis coaching. Bestil tid på sekr@faod.dk