Fagfeen

Fagfeen: 5 scoretricks til jobsamtalen

Start på en frisk i 2019. Karrierecoach Stine Munch-Nielsen, FAOD

Over 55 procent af din kommunikation udgør dit kropssprog. Skab sympati og god kemi gennem dit kropssprog. Fem sikre tricks, som bryder isen ved jobsamtalen.

Vil du i gennem med dit budskab er det vigtigt, at ord og krop matcher hinanden. Du forvirrer du modtageren, hvis du fx siger du er åben, mens blikket flakker eller armene ligger over kors. 

Et kropssignal kan ikke stå alene. Pas på med at tolke på andres kropssprog ud fra et enkelt signal. Hvis du vil lære at læse andre kropssprog, må du finde konsistens i flere signaler og fagter.

Tekst og streger:
Af Stine Munch-Nielsen, Karriere-coach / FAOD

1.Gør indtryk med håndtryk
Et godt håndtryk er fast, håndfladerne rører hinanden og du holder øjenkontakt.

Især kvinder med et fast håndtryk bliver opfattet som mere åbne og positive.

Uanset om du er fra Mars eller Venus, er et fast håndtryk og god øjenkontakt en mulighed for dig at sige ”jeg er ikke sky” – også selv om du måske inderst inde er det.

2.Du må gerne abe efter
Vi kan li´ dem, der ligner os selv. Det føles trygt og bekendt. Match derfor omgangstone, dresscode og spejl diskret den måde, som dine potentielle kolleger sidder på. Find også fælles referencerammer og nævn dem. Det kan være en hobby, en bekendt, et design eller kunstneren på det billede, der pryder væggen. 

NB: Husk at holde fast i dig selv. Det nytter ikke at sælge en anden end den du er.  

3.Giv dem det lange blik
Vi kigger mere på dem vi kan li´ end dem vi ikke kan li´. Forskning viser, at meget øjenkontakt under jobsamtalen skaber sympati. Og husk, at ét langt blik er bedre end mange korte. 

Har du øjenkontakt mellem 45- 90 % af tiden, fremstår du `normal´ (ja, det er meget).

Har du mindre øjenkontakt end 45% af tiden, fremstår du let utroværdig, social inkompetent, overfladisk, sky eller usikker. Har du øjenkontakt mere end 90% af tiden, risikerer du at fremstå stirrende og truende.

4.Lyt efter
Lyt opmærksomt og anerkend den, som taler. Giv feedback med små nik og lette smil. Det får den anden til at føle sig godt tilpas. Læn dig fremad mod den, som taler, det understreger dit nærvær og din interesse.

Vi ved det godt, men alligevel en lille reminder. Læg ikke armene over kors, når du lytter. Du udsender et signal om, at du er uenig. Det får den, som har ordet, til at føle sig mindre værdsat og accepteret.

5.Udtryk din indre latino
Mennesker, der gestikulerer mere end gennemsnittet, bliver opfattet som mere socialt kompetente.  Og din gestikulation må gerne være ekspressiv og udtryksfuld. Husk også, at du signalerer venlighed og åbenhed, når du vender håndfladerne opad.

Jeg er ufarlig og du kan være tryg ved mig. Det signal sender manden til kvinden, når han byder op til dans. Brug dine hænder og send samme signal til arbejdspladsen.

Puds glorien. Synes dem, som du er til samtale hos, at du er tiltalende eller dygtig inden for ét felt, vil de have tendens til at vurdere dig positivt på andre områder også. Det kaldes Glorie-effekten.

 Husk, at arkitekter og designere, som er medlem af FAOD, kan få gratis coaching. Bestil tid på sekr@faod.dk


Læs mere:

Kropssprogets Psykologi – få de højeste karakterer og det bedste job. Af Jacob de Lichtenberg 
Kropssprog – Hvad vi fortæller uden ord. Af Allan Pease