Fagfeen

Få et liv efter ferien

Stine Munch-Nielsen, coach.

Har ferien givet dig for god smag for fritid?
Fagfeen giver dig 5 tips til, hvordan du undgår stress og får plads til det sjove i hverdagen.


Læs også andre artikler og gode tips fra Fagfeen


1.Unplug
Beslut dig for, at gøre tiden med dine unger, kæreste eller venner til sand kvalitet, hver dag, efter job. Sluk for notifikationerne på din mobil og stop med at tjekke mails fra kolleger og chefer. Når du unplugger mobilen ta´r du kontrol over dit liv og kan være 100% tilstede.

Reaktive mennesker lader andre sætte dagsordenen for deres liv. Robuste mennesker tager selv kontrol og er mindre udsatte for at få stress.

2. Slip perfektionisten
I travle arkitekt- og designjobs, fører perfektionisme tit til stress. Den bremser fremdrift i projekter og stjæler tid fra det, som giver dig energi og livskvalitet uden for jobbet. Tager den indre perfektionist overhånd, bliver den destruktiv. Gå derfor efter at løse opgaven `godt´ i stedet for `perfekt´. 

3. Hvorfor spilde tiden?
Hvad spilder du tiden på? Er det ligegyldig snak, FB eller tilfældig netsurfing? Lav en liste over de mennesker og aktiviteter, som betyder mest for dig. Klare værdier og prioriteringer, gør det lettere for dig at vælge det fra, som er spild af tid.

Motivér dig selv til at arbejde mere effektivt, ved tænke på alt det, du ellers går glip af efter arbejdstid.

4. Du er ikke brandmand
Mange bruger for meget tid på at slukke ildebrænde og svare på mindre vigtige mails eller spørgsmål. Øv dig i at prioritere de vigtige opgaver. Det er dem, som rykker noget i den store sammenhæng – og som letter din samvittighed. Sæt dig selv forrest, og sig nej til opgaver, som tager tid fra de vigtige.

Hvis du hjælper dine kolleger for at få ros og anerkendelse, er du på vej ud af en forkert tangent.
Du er en `pleaser´. Hjælpsomhed er godt, men det må ikke ske på bekostning af dine egne opgaver.

5. Ryd op dit sind
Du ved det allerede. Motion gi´r energi. Du får indorfiner i kroppen, som gør dig glad. Alligevel er motion det første vi slækker på, når hamsterhjulet tager over. Motion, yoga, meditation eller en tur i moder natur, er en mental rengøring. Du renser dit sind og kommer væk fra job, pligter, deadlines og dårlig samvittighed.

Husk også at leve livet i hverdagen. Og velkommen tilbage fra ferie!

 Arkitekter og designere, som er medlem af FAOD, kan få gratis coaching. Bestil tid på sekr@faod.dk