Fagfeen

Bliv bedre til at træffe et valg

Fokusér på det du vælger til, kend dine værdier og vær realist. Det er den korte vej fra vægelsind til beslutsomhed.

Vi hylder det frie valg og de mange muligheder. Men jo flere valgmuligheder, desto sværere bliver det ofte at vælge og blive glad for det valg, man har truffet. Fire tips, som gør det lettere at gå fra vægelsind til beslutsomhed, når du skal træffe karrierevalg.

Fokusér på det, som du vælger til

”Hvis jeg tager jobbet, som strategisk planlægger, kommer jeg jo ikke til at projektere.”
” Hvis jeg tager springet som solo, mister jeg jo min tryghed og kolleger.”

Fokuserer du altid på det, som du går glip af, bremser du dig selv i at vælge. Ret derfor blikket mod det, som du vælger til. Spørg fx dig selv. Hvad gør det her job spændende og attraktivt? Hvordan kan jeg udvikle mig? Hvilke ønsker får jeg indfriet? Hvorfor vil jeg trives i jobbet og med mit valg?

Du skal selvfølgelig ikke vælge ukritisk, men uanset, hvilket valg du træffer, indebærer det også et fravalg.

Du skal vide `hvorfor´ du vælger, som du gør

Hvis du ikke ved, hvad du vil med dit liv og din karriere, kan du heller ikke træffe de rigtige valg.

Først når du er bevidst om dine styrker, værdier og prioriteringer, kan du træffe valg, som afspejler det liv og den karriere, som du ønsker.

Mange kan være i tvivl om deres værdier. Er du en af dem, kan du enten kontakte en coach eller du kan selv arbejde med værdikort, så du bedre kan spore dig ind på det, som er vigtigt for dig i dine livsområder. Formulér dine tre vigtigste værdier og spørg dig selv: Hvilke valg skal jeg træffe for at leve i overensstemmelse med det, som er vigtigst for mig?

Fortryd ikke på forhånd

”Hvordan vil det være, hvis jeg tager det her job nu, og jeg om to måneder får tilbudt en bedre stilling?”
”Hvad nu, hvis jeg søger den her stilling, og det viser sig til samtalen, at jeg ikke har lyst til jobbet?”

Har du tendens til at fortryde dit valg og dine handlinger på forhånd (forventet fortrydelse), bremser du ikke alene dig selv i at træffe beslutninger. Du får også sværere ved at forandre din situation. Vær derfor varsom med at opstille forhindringer eller forestille dig muligheder, som du ikke kan forudsige.

Vær realistisk

“Hvorfor er der ikke bare en stilling, som giver god løn, muligheder for forfremmelse, et godt arbejdsmiljø og et spændende sted at bo, hvor min kæreste også kan finde et arbejde, og som ligger i passende afstand til min familie?”

Det er lettere at træffe valg, når du er realist. Er din ønskeliste for lang, finder du måske aldrig det ”rigtige” job. Og det bliver svært at gribe de chancer, som dukker op, fordi du højst sandsynlig skal gå på kompromis med noget. Justér derfor din liste over krav, skær ind til kernen og fokusér på dine topprioriteter