Nyt fra branchen

Dristighedspris til to danske arkitekter

Foto: Anders Lendager og Anna Mette Exner.

Anna Mette Exner og Anders Lendager modtager Statens Kunstfonds ”Dristighedspris” for deres faglige mod og store arbejde for bæredygtig arkitektur og bevaringsværdigt betonbyggeri.

Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur uddeler på arkitekturens dag ”Dristighedsprisen” for anden gang.

Prisen anerkender arkitekter, som med deres faglige mod og engagement går forrest i udviklingen af arkitekturscenen i Danmark. Kunstfonden har i år valgt at tildele ”Dristighedsprisen” til de to arkitekter Anna Mette Exner og Anders Lendager, som hver modtager 50.000 kroner, skriver Statens Kunstfond i nyhederne.

 

Anna Mette Exner
Anna Mette Exner, Arkitekt og grundlægger af tegnestuen Anna Mette Exner Arkitektur, modtager ”Dristighedsprisen” for på ihærdigvis vis at formidle og sætte fokus på de bevaringsværdige arkitektoniske kvaliteter i det ellers så udskældte betonbyggeri i Gellerup, Aarhus.

Arkitekturudvalget skriver i begrundelsen: Med sin faglige indsigt, gode humør og ukuelighed, har Anna Mette Exner kastet sig ind i en kulturel rehabiliteringsproces, der kræver overskud, opfindsomhed og tålmodighed. Det er naturligvis ghettoens betonbyggeri, vi taler om. Og helt specifik Kollektivhuset i Gellerup ved Aarhus.

 

Anders Lendager
Anders Lendager, arkitekt og grundlægger af Lendager Group, modtager prisen for sit arbejde med at udvikle konkrete bæredygtige løsninger og vise, hvordan byggeriet kan reducere ressource- og energiforbruget.

Arkitekturudvalget skriver i begrundelsen: Med en vedholdende nerve og en ukuelig evne til at omsætte ord til handling, har Lendager Group formået at sætte bæredygtighed på dagsordenen i flere markante pionerprojekter. Ressourcerækkerne og Upcycle Studios manifesterer f.eks. begge forbilledligt, at målrettede prioriteringer om genbrug og cirkulær økonomi ikke fører til dårligere arkitektur. Der er tværtimod tale om boligprojekter, der gør sig markant gældende som bygningskunst, når den er allerbedst.

Priserne bliver uddelt på arkitekturens dag 7. oktober.

 


Fakta

”Dristighedsprisen” er Kunstfondens helt egen pris arkitekturpris. Med prisen medfølger 50.000 kr. Prisen blev uddelt for første gang i 2018, her modtog Katrina Wiberg og Lasse Andersson prisen for deres engagement og ekstraordinære arbejde med at formidle dansk arkitektur.

Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur uddeler årligt på 12,2 millioner kroner. Udover at igangsættelse nye initiativer uddeler udvalget også to gange årligt midler til blandt andet projektstøtte, rejse- og arbejdslegater.