Nyt fra branchen

Designstuderende sætter fokus på lokal produktion

FRa KADKs afgangsudstilling 2018. Arkivfoto: Per Rehfeldt.

Designuddannelsen ved KADK øger fokus på bæredygtighed og lokal produktion gennem samarbejde med systuen Sylab i Ikast.

Et øget fokus på bæredygtighed og lokal produktion på designuddannelsen ved det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) har ført til et unikt samarbejde med systuen Sylab i Ikast, skriver Lifestyle and Design Cluster i en pressemeddelelse.

Et lille hus med hele produktionen under samme tag. Det var tanken, da Josephine Alexandra Alman Pedersen og hendes studiekammerater på KADK fik opgaven: Lav et bæredygtigt koncept.-

– Vi blev ret hurtige enige om, at vi ønskede at bidrage med forslag omkring produktionen,og samtidig ønskede vi at skabe gennemsigtighed, så kunderne kan se, hvorfor kvalitet og lokalproduktion koster ekstra, siger Josephine Alexandra Alman Pedersen.

 

Tekstil og modeproduktion tilbage til Danmark
Til daglig går Josephine Alexandra Alman Pedersen på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, i daglig tale KADK, som er en af landets fineste uddannelsesinstitutioner inden for blandt andet modedesign.

Det er herfra morgendagens designprofiler udklækkes. Som noget nyt har de indgået et samarbejde med systuen Sylab, der er et projekt i Lifestyle & Design Cluster. Sylabs formål er at eksperimentere med nye og automatiserede sy- og designprocesser, som kan hjælpe til at mere af tekstil og modeproduktionen kommer tilbage til Danmark. Samarbejdet har derudover haft fokus på øget erhvervskendskab samt indblik i mulighederne ved at source materialer og producere lokalt.

– I forbindelse med vores bæredygtighedsprojekt på 3. semester, har vi fokuseret på lokalproduktion, siger Malene Kristiansen, der er programansvarlig på studieretningen

– Vi bestræber os på at sikre de unge til en fremtid, hvor der skal tænkes anderledes og mere bæredygtigt. Det er samarbejdet med Sylab blandt andet et bevis på, siger Malene Kristiansen, programansvarlig for Beklædningsdesign og tekstil ved KADK.

 

Shaming af beklædningsindustrien
Efter en samtale med Betina Simonsen, direktør ved Lifestyle & Design Cluster, fik Malene Kristiansen kendskab til Sylab, og et samarbejde blev hurtigt etableret.

– Der er meget shaming af beklædningsindustrien på grund af branchens forurening, så det er nødvendigt at tænke anderledes og alternativt i fremtiden. Med dette projektfremtidssikrer vi vores studerende, og den lokale produktion viser ikke mindst sin styrke,når en Corona-virus lammer hele verden, siger Malene Kristiansen.

– Vi har i tidligere forløb produceret i de baltiske lande, men det er helt anderledes med lokal produktion og de mange fordele, der følger med. Samtidig øges kravene til erhvervskendskab, så det er for alle parter et stærkt samarbejde, som vi gerne ser udbygget og forstærket.

 

Ikke er vant til erhvervssamarbejde
Kommunikationen mellem en lokal producent og de designstuderende er let og ubesværet, og Sylab har blandt andet bidraget med konstruktiv feedback til hver enkelt studerende –hvilket har betydet en øget dialog omkring udviklingen af de nye styles.

Med samarbejdet får de studerende kendskab til Sylab, og det fører måske til, at de studerende får syet op til afgangseksamen hos Sylab, eller får produceret samples, når de når dertil, siger Malene Kristiansen.

For hende og KADK er samarbejdet specielt på den måde, at de studerende ikke er vant til erhvervssamarbejde – og slet ikke så tidligt i uddannelsesforløbet.

For Lise Clemmensen, leder af Sylab, har samarbejdet ligeledes været både lærerigt og spændende. Der blev lavet gennemarbejdet feedback til alle studerende, som til gengæld gjorde det let for Sylab at levere de ønskede styles med de korrekte detaljer første gang.

– Det er min fornemmelse, at de studerende har nydt at kunne tale deres eget sprog, når de skulle forklare deres ønsker. Derudover har det givet de studerende en sikkerhed, at vi er uddannede og på den måde kan komme med faglige og praktiske input, siger Lise Clemmensen, som vægter faglighed og fleksibilitet højt – noget som de studerende har nydt godt af, når der har været små korrektioner eller justeringer.

– Vi er i stand til at handle hurtigt, og det var meningen, at de studerende skulle have været på besøg hos os, men det forhindrede Corona. I stedet tog vi billeder og optog film,så de kunne følge med og få et indblik i produktionsgangen, siger Lise Clemmensen, der mener, at hele forløbet fungerede perfekt for alle parter.

Og spørger man de studerende selv, så er samarbejdet også gået over al forventning: -Vi har fået vores styles retur, og de er et bevis på, hvor dygtige folkene hos Sylab er, siger Josephine Alexandra Alman Pedersen.

 

Transparens kan værdiskabe
Hun peger også på kulturforståelsen som et stort plus, samt en generel forståelse for, hvilket mindset der arbejdes ud fra.

– Hvis der endelig er noget, der skal afklares, sker kommunikationen let og ubesværet.Hun er ikke bange for dyrere produktionsomkostninger, for kvalitet koster, som Josephine Alexandra Alman Pedersen påpeger.

Holdbarhed er også bæredygtighed, i lighed med det æstetiske, og det samme er vores take back-tanker og muligheden for at reparere tøjet under samme tag, som produktionen foregår.

Josephine Alexandra Alman Pedersen er overbevist om, at øget transparens udligner dele af den modvilje, som i dag eksisterer mod at betale lidt ekstra for kvalitet produceret under ordnede forhold af veluddannede mennesker, og det har samarbejdet med Sylab bekræftet på fineste vis.

– Samarbejdet lykkedes rigtig godt, synes jeg, og det understreger, at vi i fremtiden skal udnytte alle de muligheder, vi har tæt på.

 


Om Lifestyle & Design Cluster

Lifestyle & Design Cluster arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst primært i de små og mellemstore bolig- og beklædningsvirksomheder samt i de relaterede kreative brancher.

Som klynge og innovationsnetværk under Uddannelses- og Forskningsministeriet står Lifestyle & Design Cluster for at identificere, formidle og forankre ny viden og fungerer som brobygger mellem virksomheder samt forsknings- og vidensinstitutioner med det formål at styrke virksomhedernes innovations- og konkurrenceevne og derigennem bidrage til, at Danmark sikrer sig en plads blandt de mest innovative lande i verden.