Nyt fra branchen

Designmuseum Danmarks direktør får Naturstensprisen 2019

Designmuseum Danmarks direktør Anne-Louise Sommer nu hædres for med Stenhuggerlaugets Naturstenpris 2019.

Det mere end 200 år gamle Stenhuggerlaug i Dansk Byggeri overrækker Naturstensprisen til Anne-Louise Sommer onsdag 11. september. Den gives for genopførelsen af det helt unikke sandstensanlæg foran museet, skriver Stenhugggerlauget Danmark i en pressemeddelelse.

Restaureringen er udført af Forenede Stenhuggerier i tæt samarbejde med Designmuseet og COBE-arkitekter, som er kendt for mange store og internationale projekter. Og direktøren har været med hele vejen igennem. 

– Anne-Louise Sommers enorme entusiasme og begejstring har tilført fantastisk energi til hele projektet. Med stor respekt for faget og de håndværksmæssige kvaliteter og detaljer er hun en ganske særlig ambassadør. Både fordi hun ved, hvor vigtigt det er at vedligeholde den danske kulturarv, og fordi hun samtidig er en aktiv spiller i formidlingen af det synspunkt, siger Stenhuggerlaugets oldermand, Ole Grage.

Han overrækker Naturstensprisen ved en åben reception på Designmuseet 11. september kl. 14. Her kan besøgende se den smukke plads med hele sandstensanlægget, som prismodtageren venter sig meget af.

 

– Den nye museumsplads er det første vores mange gæster møder, når de besøger os. Den er et nyt byrum til gavn for både københavnere og turister. Og vi er uendelig taknemmelige for, at vi med en generøs donation på 25 millioner kr. fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD har fået mulighed for at realisere dette helt igennem fantastiske anlægsprojekt. Uden bidrag fra de store private fonde vil projekter som dette ikke være mulige for os at løfte, siger museumsdirektør Anne-Louise Sommer. 

 

 

Naturstensprisen gives hvert år til en eller flere personer, der har gjort noget helt særligt for stenhuggerfaget og udbredt kendskabet til brugen af natursten.

 

– Arbejdet med at genskabe det enestående gamle barokanlæg med søjler, figurer og relieffer fra 1700-tallet er blevet til ved klassisk stenhuggerbearbejdning men også moderne teknologi. Dekorationselementerne har været meget vanskelige at udføre og repræsenterer vores fag på fornemste vis. Danske stenhuggere har på deres unikke måde udført et håndværksmæssigt arbejde af ypperste kvalitet, som vil pryde Bredgade de næste 200 år, siger Stenhuggerlaugets oldermand Ole Grage. 

Sandstens-arbejderne er udført I Obernkirchener sandsten, den særligt holdbare sandsten, som kan tåle det danske vejr.

 

 


Fakta

 

 

Arkivfoto: Per Rehfeldt.

Designmuseum Danmark, der indtil 2011 hed Kunstindustrimuseet, har de seneste år oplevet en kraftigt voksende interesse, og besøgstallet er steget fra ca. 60.000 i 2011 til ca. 280.000 i 2018. Museet arbejder på en gennemgribende restaurering af de fredede 1700-tals rokokoanlæg, så det kan understøtte moderne museumsdrift i det 21.århundrede

Restaureringen af museumspladsen er muliggjort med en donation på 25 millioner kroner fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde – OJD. Entreprenører på det samlede projekt er OKNygaard A/S, OPN Entreprise A/S, Snedkerierne A/S, Museumstechnik GmbH, A/S Forenede Stenhuggerier. Kunstnerisk tilsynsførelse ved billedhugger og professor ved Kunstakademiet, Morten Stræde. Rådgivende ingeniør, Strunge Jensen A/S.