Designere bekymrer sig om klimaet

Modedesigner Lærke Valum modtager et arbejdslegat på 100.000 kroner. Foto: Kia Hartelius.

Kunsthåndværkere og designere bekymrer sig om klimaet og jordens tilstand. Det præger de 139 kunsthåndværkere og designere, der har modtaget arbejdslegat.

Der er netop uddelt 139 arbejdslegater til kunsthåndværkere og designere. Et gennemgående tema for årets ansøgerbunke er, at stort set alle er optaget af klimaet og jordens tilstand, skriver Statens Kunstfond i nyhederne.

I alt er der indsendt 531 ansøgninger, herunder 441 ansøgninger til arbejdslegater og 90 ansøgninger til talentpuljen. 139 ansøgere til arbejdslegater og 44 ansøgere til talentpuljen har modtaget midler fra Statens Kunstfond.

Mange kunsthåndværkere og designere er i den grad bekymrede for klimaet. Man siger tit, at kunstnere og designere er nogle af dem, der lugter lunten først. Og godt for det – for her bliver der i den grad brainstormet bæredygtige tanker, men også arbejdet med helt konkrete løsninger. Over hele linjen er der et gennemgående ønske om at genforbinde mennesket med naturen, sger formand for Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design i Statens Kunstfond, Bente Skjøttgaard.

 

Forandring i modeverdenen
Særligt over for modeverdenens overforbrug af ressourcer mærker Statens Kunstfond en stor vilje til forandring hos ansøgerne. I feltet af ansøgere er der blandt andet modedesignere, der genbruger tekstiler og sætter grønne målsætninger om at mindske forbrug af vand og energi ved produktion og print af tekstiler.

 
Et ekstra skub til nyuddannede
En økonomisk håndsrækning og faglig anerkendelse kan fungere som springbræt for nyuddannede med en lovende karriere foran sig. Igen i år giver Statens Kunstfond nyuddannede kunsthåndværkere og designere et ekstra skub gennem puljen ”Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og Design”. Statens Kunstfond har tildelt i alt 990.000 kroner til nyuddannede kunsthåndværkere og designere.

 

Arbejdsro og store arbejdslegater
Iblandt legatmodtagerne er der to kunsthåndværkere og designere, som i år modtager 3-årige legater, der skal give dem tid og ro til arbejde og fordybelse. Glaskunstner Stine Bidstrup og grafisk designer Anni Vestergaard modtager hver 855.000 kroner fordelt over tre år med følgende begrundelser.

”Stine Bidstrups værker er vokset både i størrelse og udtryk igennem de seneste år og fremstår både imponerende og nytænkende, og hun står netop nu foran et internationalt gennembrud. På den baggrund vil Statens Kunstfond netop nu bakke op med 3 år til fordybelse, ideudvikling og skabelse af nye personlige værker”.

Læs hele begrundelsen

 

Anni Vestergaard
Anni Vestergaard tildeles det 3-årige arbejdslegat for sit arbejde med at udforske bogmediet og for at sætte nye normer for hvad godt bogdesign er inden for kunst. Mange taler i disse år om digitalisering og at den fysiske bogs dage er talte. Anni Vestergaard demonstrerer på fornemmeste vis, at bogformatet fortsat er i konstant udvikling og har sin helt unikke berettigelse.

Læs hele begrundelsen

 

Modedesigner Lærke Valum modtager et arbejdslegat på 100.000 kroner.
Foto: Kia Hartelius.

 

Se listen over alle legatmodtagerne

Se liste med kunsthåndværkere og designere

Se liste med arkitektur