Nyt fra branchen

Der pustes nyt liv i designtraditionen

Danmarks berømte glasværk, Holmegaard Glasværk udgjorde engang et helt lille samfund med fabrik, boliger, skole, kro, kapel og arbejdspladser til egnen. Selv om ovnene slukkede i 2008, besluttede kommune og museum at arbejde på at skabe nyt liv i de gamle bygninger og hele kulturmiljøet omkring Holmegaard Glasværk. Realdania har givet 35 mio. kr. for at hjælpe projektet på vej.

Alle sanser sættes i spil, når Holmegaard Værk 2. maj 2020 slår dørene op for en fascinerende verden af kunsthåndværk, designtradition og industrihistorie.

I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose genåbner det gamle Holmegaard Glasværk 2. maj 2020. I et partnerskab mellem Museum Sydøstdanmark, Næstved Kommune og foreningen Realdania løftes den danske designtradition til et nyt niveau af formidling. Og med fokus på innovativt design pustes nyt liv i et glaskunsthåndværk, der forsvandt, da det gamle glasværk lukkede, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

På Holmegaard Værk udstilles de imponerende samlinger med mere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 unikke stykker Kähler-keramik, der fortælles levende historier fra både værksteder og tegnestue, og hænderne får lov til at udforske materialerne i de arbejdende glas- og keramikværksteder.

Et team af glasmagere i særklasse arbejder i det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live og fylder glasbyen med kreativ virkelyst for hele familien.

Med respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres vigtige status.

– Holmegaard Værk er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er fuld af forventning og glæder mig til, at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum. Holmegaard Værk puster liv i æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fælleskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle, siger museumsdirektør Keld Møller Hansen.

 

 

Eksempel på vase af designer Christel Holmgren-Exner, der sammen med ægtefællen Christer Holmgren, var på glasværket i mange år.
Carneval vase af klart, blåt og rødt glas fra Kastrup-Holmegaard. Foto: Per Rehfeldt.

En del af vores fælles samfundshistorie
Bygningsarealet på 15.000 kvm, et 24.000 kvm stort udendørsareal og Holmegaard Mose danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende. 

Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, fremhæver, hvordan Holmegaard Værk bygger videre på en helt særlig kultur-, industri- og naturarv og vil give nye oplevelser både til dem, der bor omkring værket, og til dem der besøger området:

– Holmegaard Værk er en del af vores fælles samfundshistorie. Industrianlægget var en by i byen, og bygningerne fortæller en vigtig historie om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det er fantastisk at se, hvordan det nye Holmegaard Værk bærer både historien og kunsthåndværket overbevisende ind i fremtiden.
Også borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, glæder sig til at se det gamle glasværk vakt til live igen:

– Det bliver fantastisk at se, hvordan det gamle glasværk igen vil blive en by i byen. Holmegaard Værk bliver en stor gevinst for dansk kunsthåndværk, og jeg er sikker på, at om ganske få år, så vil folk sige: Næstved Kommune, det er jo her Holmegaard Værk ligger.

 

Læs mere om Holmegaard Værk