Nyt fra branchen

De bedste planer skabes i fællesskab

Esbjerg Kommune fik Btplanprisen i 2018 for sammenhæng mellem by og havn.   Foto: Dansk Byplan Laboratotium.

De nominerede til Byplanprisen 2019 er Aabenraa Kommune, Himmerland Boligforening sammen med Aalborg Kommune og Partnerskab for Vestkystturisme. Byplanprisen uddeles for 25. gang. 

For første gang i Byplanprisens historie er ikke mindre end 17 aktører med i de tre nomineringer. De tre nominerede er Himmerland Boligforening sammen med Aalborg Kommune, Partnerskab for Vestkystturisme på den jyske vestkyst og Aabenraa Kommune,skriver Dansk Byplanlaboratorium i en pressemeddelelse.

– Der er en stor bredde i nomineringerne til Byplanprisen 2019. At så mange parter har del i de 3 nomineringer spejler ét af tidens vigtige værktøjer i planlægningen, nemlig partnerskaber og samarbejde. Det er helt afgørende, at der arbejdes på tværs af organisationer og kommunegrænser, hvis vi skal matche  tidens store udfordringer, vurderer direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium, der sammen med Akademisk Arkitektforening uddeler prisen. 

Projekterne viser, hvordan man med langsigtet planlægning og samarbejde kan udvikle vores byer og landskaber. De 3 nominerede giver svar på 3 store udfordringer nemlig hvordan man kan udvikle turismen med respekt for naturen, vende udviklingen i et udsat boligområde og styrke en provinsby under pres. Det er imponerende – og jeg vil anbefale alle at læse de tre planer, siger Ellen Højgaard Jensen. 

 

Fra Byplanprisen 2018.
På billedet ses Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (TH), der modtager Byplanprisen af næstformand i Dansk Byplanlaboratorium, Marie Stender og direktør Lars Autrup, Akademisk Arkitektforening.

 

Om de tre nominerede 
Partnerskab for Vestkystturisme nomineres for den nytænkende udviklingsplan for vestkysten – en fælles ambition for turismen frem mod 2025. Planen blev vedtaget af partnerskab for Vestkystturisme i maj 2018. For første gang nogensinde arbejder alle Vestkystens 11 Kommuner og tre regioner sammen om at styrke og udvikle turismen. Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune nomineres for en gennemgribende omdannelse af Tornhøj/Kildeparken i Aalborg Øst.

På forholdsvis kort tid er det lykkedes at skabe en positiv udvikling i et af Nordjyllands mest udsatte boligområder. Aabenraa kommune nomineres for den langsigtede og tværfaglige plan for byen Aabenraa. Byen står overfor mange af de udfordringer, som andre provinsbyer også kender og giver en række gode og realistiske svar i ”Udviklingsplan for Fremtidens Aabenraa”.

Planen blev vedtaget i 2014 og løber frem til 2035.  

 


Om Byplanprisen 

Byplanprisen uddeles hvert år for planlægning, der er nytænkende og inspirerende. Prisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening – og vinderen afsløres på årets Byplanmøde 3. oktober i Køge. Byplanprisen uddeles i 2019 for 25. gang. 
 
Juryen 
Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening 
Jes Møller og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium 
Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere 

 

De har fået prisen de sidste tre år
2018 – Esbjerg Kommune for sammenhæng mellem by og havn 
2017 – Viborg Kommune for Viborg Baneby 
2016 – Aalborg Kommune for udvikling af havnefronten