Nyt fra branchen

Dansk og japansk design og håndværk forenes

"Hirata Gen Collection" består af en bred kollektion forskellige møbler; fra stole og borde til daybed samt en- og topersoners fuldpolstrede sofaer. Hirata Gen Collection. Design Studio Lars Vejen og Taijiro Ishiko Design. Foto: Dejan Alankhan.

Et nyt møbelbrand, Hirata Gen Collection, er resultatet af gensidig respekt mellem to håndværks- og designtraditioner – dansk og japansk - hvor forskellige tilgange til design, håndværk og branding mødes.

Den 18. februar 2020 – Knap en måned før corona krisen begyndte at banke på dørene i Europa – stod Lars Vejen, Design Studio Lars Vejen, Taijiro Ishiko, Taijiro Ishiko Design, Shoji Hirata, Hirata Chair Manufacturer og Nikolaj Bonde, Ineo Designlab, klar til at lancere et nyt dansk/japansk møbelbrand i Shibuya, Tokyo, skriver Lars Vejen i en pressemeddelelse.

Hvad der normalt var et showroom for unika vintagesportsvogne var forvandlet til et showroom, hvor Lars Vejen, hans japanske designpartner Taijiro Ishiko, Nikolaj Bonde og japanske Shoji Hirata præsenterede møbelbrandet “Hirata Gen Collection” og dets dertilhørende kollektion. En æstetisk manifestation af den gensidige respekt og fascination mellem danske og japanske designtraditioner.

 

Foto fra lanceringen, hvor en gæst oplevede møblerne virtuelt placeret i et hus fra Njordrum, som er en virksomhed Lars Vejen også er partner i og hvor der tegnes og udvikles modulære træhuse.
Foto: Dejan Alankhan.
Kollektionen er designet så den giver mulighed for at vælge unikke bordplade størrelser og form. Den enkle stol med stålstel har korte armlæn for også at kunne hænges på bordet og dermed slette rengøring af rummet.
Hirata Gen Collection. Design Studio Lars Vejen og Taijiro Ishiko Design.
Foto: Dejan Alankhan.

Rod i historien og blik for fremtiden
Hirata Gen Collection er resultater Lars Vejens vision om at skabe nye relationer og kombinere en funktionel “no nonsense” designfilosofi med det gode traditionelle håndværk.

“Gsc 03” (GEN sofa chair) giver plads til ro, hygge og koncentration i både private og kontor eller semi-offentlige indretninger. Fåes med et funktionelt sidebord der kan placeres i enten venstre eller højre side og drejes til den  ønskede placering i forhold til brug.
Foto: Dejan Alankhan.

– Hvis ikke vi passer på, respekterer og fortsat udvikler med rod i historien og blik for fremtiden, risikerer vi at det gode håndværk – som vi alle respekterer og elsker – vil forsvinde. Ikke kun herhjemme, men også uden for Danmark, siger Lars Vejen, der blev “Årets Designer” 2018 i Design Awards 2018.

 

Fælles designstudio
Et globalt design eventyr i en knap så global tid er den vision der for mange år siden ledte Lars Vejen til Japan, hvor han nu har erhvervet sig et traditionelt japansk hus i Kyoto, designer for japanske håndværkere og senest har etableret kreativt samarbejde med Taijiro Ishiko under det fælles navn Studio A27.

 


Samarbejde om grafisk identitet
En gensidig og konstant søgen efter relevante relationer og synergier førte Lars Vejen og Nikolaj Bonde sammen i Aarhus’ kreative miljø.

Nikolaj og Ineo Designlab blev i foråret 2019 inviteret ind i samarbejdet for at skabe en grafisk identitet, der visuelt og konceptuelt samler de stolte design- og håndværkstraditioner fra henholdsvis Danmark og Japan i én unik brandfortælling.

Det har været udfordrende og på samme tid utrolig inspirerende at definere en brandstrategi og skabe en visuel identitet til projektet. Vores fokus var at formidle det unikke brand-narrativ, som findes i de usagte og underspillede detaljer i samarbejdet mellem en dansk designer, som vægter “no nonsense” over alt andet, og en japansk håndværkstradition, hvor den håndværksmæssige stolthed og kvalitet er gået i arv gennem generationer, siger Nikolaj Bonde.

– I tider som disse – hvor samarbejde på tværs af grænser og endda inden for vores egne grænser er kraftigt udfordret og forandrede – er vi glade for og stolte over, at vores globale designeventyr fortsætter.

– Det første møbel er endnu ikke sendt ud, men vi oplever allerede en utrolig interesse og efterspørgsel i både Japan og Danmark og forventer at lancere Hirata Gen Collection i Danmark/Skandinavien under 3 days of design 2021,

 

 


Nicolai Bonde

Nikolaj Bonde (Ineo Designlab) Brand Designer, ( MA Design Management)

Nikolaj Bonde er Design Director i Ineo Designlab, et Aarhus iansk designbureau som specialiserer sig i at formidle og skabe visuelle brandidentiteter for små og store brands i ind-og udland. Han arbejder ud fra en design- og brandingfilosofi, som bygger på “diversity through simplicity”, og mener at fremtidens brand skal findes i den enkle, ærlige og taktile fortælling, som kommer indefra. Med afsæt i sin passion for stærke relationer inden for design og æstetik er Nikolaj desuden medstifter af inspirationfælles skabet og talk-platformen Topic Talks, som i samarbejde med blandt andre Dinesen, Aarhus Arkitektskole, og Garde Hvalsøe afholder talks om design og æstetik i Aarhus.

Ineo Designlab

Topic Talks (Instagram)

Personlig Profil (instagram)Lars Vejen

Lars Vejen (Studio Lars Vejen & Studio A27) Arkitekt & Designer (MAA, MDd)

Lars Vejen er blandt andet kendt for sine dybe relationer til den japanske design og håndværkskultur. En relation der startede med en praktikplads i Kyoto for 25 år siden. Med en designfilosofi om at respektere det unikke og bæredygtige i godt håndværk og den gode kvalitet, om at hente inspiration fra fortiden og bringe den med ind i fremtiden for således bidrage til at gamle og traditionelle håndværk forbliver relevante, arbejder Lars Vejen i dag bredt og alsidigt med design for kunder i ind- og udland.

Personlig Profil

Lars Vejen