Nyt fra branchen

Dansk-hollandsk team vinder største masterplan i Tyskland siden Hafen City

Billede af ADEPT og KARRES+BRANDS

Med projektet ‘Oberbillwerder - the Connected City’ har danske ADEPT, sammen med hollandske KARRES+BRANDS og tyske Transsolar, ud af 12 deltagende teams, vundet den internationale konkurrence om udviklingen af et næsten 360 ha stort område tæt på Hamborg centrum.

Oberbillwerder er med en størrelse svarende til Ørestaden den største samlede byudvikling i Tyskland siden Hafen City. Planen vil fuldt udbygget rumme næsten 1.000.000 m2 med alt fra boliger og erhverv, til skoler, børnehaver, samt
offentlige og rekreative funktioner.

Placeringen mellem vild natur, dyrket kulturlandskab og spredt forstad giver området Oberbillwerder, kun 15 min. fra bymidten i Hamborg, et enormt udviklingspotentiale som attraktivt bosætningsområde med et levende bymiljø. ADEPT og KARRES+BRANDS har med et overbevisende forslag vundet konkurrencen om en masterplan for området, der viser vordan Oberbillwerder med en visionær tilgang kan vokse som fremtidens by.

– Med udformningen af ’The Connected City’ ADEPT og KARRES+BRANDS har juryen valgt et stærkt fremadrettet koncept for Oberbillwerder. Vi ønsker at udvikle et område, der sætter retningen for, hvordan Hamborg skal se ud i fremtiden. Oberbillwerder omfavner glæden i denne udvikling, med mulighed for at designe et levende og bymæssigt, fremtidsorienteret byområde i et smukt natur- og kulturlandskab, siger Dr. Dorothee Stapelfeldt, leder Byudvikling & Bolig hos bygherren IPA, formand for juryen

– Vinderforslaget giver et fremragende planlægningsgrundlag. Konceptet håndterer meget præcist det følsomme kulturlandskab og har udviklet et meget nuanceret bidrag til udviklingen af området. Forslaget viser en god fornemmelse for den rigtige skala, det skaber en bred vifte af forskellige leve- og arbejdsmuligheder og er allerede en god rettesnor for de første forslag til mulige arkitektoniske ideer, fortsætter Franz-Josef Höing, Oberbaudirektor Hamborg.

Inspiration fra det eksisterende landskab, fra Hamborg og nordisk byplanlægning, har været med til at forme vinderforslaget, der er baseret på klare underliggende strukturer med store oplevelser og høj bykvalitet. Målet er et byområde med udgangspunkt i både urban identitet og naturens tilstedeværelse, en mosaik af kvarterer og vægt på diversitet under overskriften ’mix to the max’.

Infrastrukturen i The Connected City skaber gode forbindelser til Hamborg Bymidte, men prioriterer den bløde trafik i området med en samlende grøn hovedåre, der giver adgang til alle bykvarterer, offentlige bygninger og rekreative aktiviteter. Den samlede strategi for området omfavner social, klima- og miljømæssig, samt økonomisk bæredygtighed gennem en nuanceret fordeling af funktioner, typologier og ressourcer.