Nyt fra branchen

Dansk arkitekt på hovedudstillingen i Biennalen

Dorte Mandrup er blandt de første danske arkitekter nogensinde, som er blevet inviteret til at udstille på hovedudstillingen på Biennalen i Venedig. Det bliver det kommende Isfjordscenter i Ilulissat i Grønland, der er inspirationskilden til en stor sanselig udstilling, som skal give Biennalens besøgende en oplevelse af den storslåede og barske grønlandske natur.

Dorte Mandrup er blandt hovedpersonerne under årets Biennale for arkitektur i Venedig, hvor hun er blevet inviteret af kuratorerne til at udstille på hovedudstillingen. Det er en invitation, som er i høj kurs blandt arkitekter i hele verden, og gennem årene har den invitation kun været få danske arkitekter forundt.

”Vi er vildt stolte over, at der er nogen, der har fået øje på os. Det bliver ikke større end at blive inviteret til hovedudstillingen på Biennalen i Venedig. At vi tilmed får så meget plads, som vi gør – det er helt fantastisk,” siger Dorte Mandrup.

2016 vandt Dorte Mandrup Arkitekter konkurrencen om at bygge et besøgscenter ved det UNESCO-beskyttede naturområde omkring Isfjorden ved Ilulissat. Netop Isfjordscenteret er udgangspunktet for udstillingen på Biennalen.

Hovedudstillingen på årets Biennale i Venedig bærer titlen FREESPACE og er kurateret af de irske arkitekter Yvonne Farrell og Shelley McNamara fra Grafton Architects. Deres motivation for at invitere Dorte Mandrup er særligt begrundet med det unikke ved Isfjordscenter-projektet:

Fotograf: Espen Grønli

“Det er et projekt, der beskæftiger sig med de mest ekstreme klimatiske udfordringer,” siger de to kuratorer og fortsætter:

“Det er en bygning med stor tyngde, når det kommer til både ambition og funktion. Stedet, hvor Inuit-folket og europæerne engang mødtes, har en særlig historisk betydning. Lige der, midt i naturens superkræfter, skabes et beboeligt sted, der rummer social interaktion. Konstruktionen er robust og står samtidig let på jorden og har en enestående poetisk tilstedeværelse.”

Lyset, mørket og kulden skal mærkes

Grønlands storslåede og barske natur fascinerer Dorte Mandrup, som vil formidle den fascination videre til de besøgende gennem blandt andet en stor lys- og lydinstallation, der skal genskabe en personlig fortolkning af de unikke elementer i den grønlandske natur.

”Det bliver en udstilling, som skal påvirke sanserne til en forståelse af størrelsen og skalaen af det grønlandske landskab. Betingelserne i Grønland er utrolig barske, og det har i høj grad påvirket den måde, vi har designet Isfjordscenteret på. Den form for lys, mørke og kulde er noget, man kun oplever i arktiske områder som dette, og det er de betingelser, som udstillingen på Biennalen skal videreformidle,” siger Dorte Mandrup.

Dorte Mandrups udstilling kommer i alt til at dække over 200 kvadratmeter og vil, udover den store lyd- og lysinstallation, også bestå af en abstrakt 1:12 model af Isfjordscenteret.
”Det, som udstillingen fokuserer på, er uendeligheden og skalaen i landskabet samt lyset og mørket i et arktisk klima. Vores fortolkning af temaet FREESPACE omhandler skabelsen af et sted i det uendelige rum, som det kommende Isfjordcenter i Grønland i høj grad gør. Forståelsen af arkitektur er en 1:1 oplevelse – her i højere grad end så mange andre steder. Derfor har vores ambition været at skabe en sanselig udstilling, som fokuserer på forståelsen af de unikke forhold, som definerer bygningen, mere end bygningen selv,” fortæller Dorte Mandrup.