OK-18

DA analyserer lønkompensation hvis frokost skæres væk

DA viser, at hos de private arbejdsgivere har man den rette forståelse af den danske model, hvor man ikke bare ensidigt kan pille ved arbejdstiden, siger formand for CFU Flemming Vinther. Foto: HKKF / Jesper Voldgaard.

Ny analyse fra DA tager afsæt i fuld lønkompensation, hvis den betalte spisepause for statslige ansatte aftales væk. Det er fuldstændig i tråd med holdningen i CFU, som entydigt går på, at Finansministeriet ikke bare kan fjerne den betalte spisepause.


Artikel i Dagbladet Politiken 06.11.17

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har fået DREAM-gruppen til at udarbejde en analyse, der tager afsæt i fuld lønkompensation, hvis den betalte spisepause aftales væk. Det skriver Politiken.

Ifølge analysen som Politiken skriver om, vil arbejdsudbuddet stige med 45.000 fuldtidsstillinger i forbindelse med at afskaffe medarbejdernes betalte spisepause mod fuld lønkompensation, og hvormed arbejdstiden sættes op til 39,5 timer om ugen.

Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) er glade for, at DA dermed anerkender den danske model, og at den betalte spisepause er en del af den samlede pakke for statens ansatte.

Det er fuldstændig i tråd med holdningen i CFU, som entydigt går på, at Finansministeriet ikke bare kan fjerne den betalte spisepause, fordi den betalte spisepause for statens ansatte er en integreret del af overenskomstgrundlaget på det offentlige område, skriver CPU i en pressemeddelese.

Imidlertid er CFU uenig med DA i, at vejen frem for den offentlige sektor, er at øge arbejdstiden for den enkelte.

– Analysen er baseret på regnearkslogik, hvor økonomiske modeller forudsiger, hvordan folk vil opføre sig. Men jeg har ikke hørt noget krav fra vores medlemmer om, at de gerne vil op i tid, siger Flemming Vinter, formand for CFU og peger på, at muligheden for arbejdstidsforøgelse ikke blev modtaget i foråret af kollegaerne på det private område.

– DA overser fuldstændig, at der er masser af statslige arbejdspladser, hvor driften reelt er baseret på, at medarbejderne står til rådighed i frokostpausen, eller hvor de ansatte ikke i praksis har øverste arbejdstid.

– På disse arbejdspladser kommer du ikke i nærheden af den fulde gevinst af sådan en manøvre, pointerer han.

DA anerkender den betalte frokostpause som en rettighed

CFU vil dog umiddelbart gerne kvittere for, at DA anerkender, at den betalte spisepause er en rettighed. Er rettighed, der skal kompenseres for ved en overenskomstforhandling, hvis man ønsker den afskaffet. 

– DA viser, at hos de private arbejdsgivere har man den rette forståelse af den danske model, hvor man ikke bare ensidigt kan pille ved arbejdstiden.

– Det står i skærende kontrast til Finansministeriet, som benægter, at retten til den betalte frokost er en integreret del af overenskomstgrundlaget, siger Flemming Vinter og forklarer, at Finansministeriet dermed forsøger at øge arbejdstiden for statens ansatte med 2,5 timer om ugen uden forhandling og tilsvarende lønstigning.

– Dette er naturligvis fuldstændig uacceptabelt og et angreb på den danske model, fastslår han.


Voldgift freder frokostpausen


 

 

anc


Centralorganisationernes Fællesudvalg

CFU er en samarbejdsorganisation, der løser fælles problemer for statsansatte. Parterne i samarbejdet er Akademikerne, Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab SKAF samt Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) og repræsenterer 180.000 ansatte i staten.