Nyt fra branchen

Cobe designer Tysklands tredjestørste monument

Illustration: Jan Leichsenring.

Cobe har vundet den internationale konkurrence om et nyt besøgscenter, der bliver Tysklands tredjestørste monument.

Arkitektvirksomheden Cobe, med Dan Stubbergaard i spidsen, har vundet den internationale konkurrence om et nyt besøgscenter, placeret diskret i landskabet ved den historiske slotsruin Kyffhäuser – Tysklands tredjestørste monument. Besøgscenteret skal stå færdigt i 2022 og skal bygges ind i sanstensklipperne ved foden af monumentet. Besøgscenteret bliver forbundet med en kabelbane, som tilvejebringer den nødvendige infrastruktur til de tusindvis af turister, som årligt besøger attraktionen, skriver Cobe i en pressemeddelelse. 

Kyffhäuser-monumentet ligger i bjergkæden Kyffhäuser i Østtyskland og er Tysklands tredjestørste monument. Her besøger mere end 200.000 turister årligt den historiske slotsruin fra det 10. århundrede. Ved bjergets fod, 80 meter under monumentet, skal der bygges et nyt besøgscenter. Her vil man kunne opleve en udstilling, der fortæller om slotsruinens historie, sidde i besøgscenterets café og nyde panoramaudsigten til det omkringliggende landskab eller tage kabelbanen, der forbinder besøgscenteret med slotsruinen på toppen af bjerget. 

 

Illustration: Cobe.

– Kyffhäuser Besøgscenter bliver en ny indgangsport til en af Tysklands største turistattraktioner. I stedet for at tage fokus fra hovedattraktionen og den storslåede natur, gemmer besøgscenteret sig i klipperne, som en integreret del af landskabet. De naturlige konturer fra landskabet definerer besøgscenterets gulv, vægge og tag – og hermed kombineres arkitektur og natur i ét greb, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe.

 

Illustration: Cobe.

Bygning og landskab i ét
Besøgscenteret er tænkt som en diskret bygning, der nænsomt føjer sig ind i landskabet. Set fra slotsruinen forsvinder besøgscenteret ind i klipperne for på den måde ikke at tage fokus fra hovedattraktionen – selve monumentet. Og jo længere væk man bevæger sig, jo mere forsvinder besøgscenteret ind i landskabet. Besøgscenteret skal bygges i lokalproduceret træ, hvilket skaber en varm kontrast til den rustikke klippevæg i baggrunden. Ud over at være et miljøvenligt materiale giver træ også et behageligt indendørsklima. Besøgecenteret opføres med store gulv-til-loft-vinduer, som vender mod det omkringliggende landskab og gør huset åbent og gennemlyst. Et svævende, grønt tag er spændt ud mellem klipperne og opsamler overskudsvand, som bruges i bygningen. Kabelbanen bliver hjertet af besøgscenteret, hvorfra der er direkte adgang til slotsruinen, og derudover består besøgscenteret af udstillingsfaciliteter, butik, kontorer, café og toiletter. Besøgscenteret bliver 800 m2 stort og skal åbne for offentligheden i 2022.

 

 


Fakta

Sted: Kyffhauser, Tyskland
Bygherre: Kyffhäuserkreis
Program: Besøgscenter inkl. udstillingsfaciliteter, butik, kontorer og café samt kabelbane, omkringliggende landskab og underjordisk parkering 
Størrelse: 800 kvm besøgscenter, 6.725 kvm landskab og 14.585 kvm underjordisk parkering
Status: Første præmie I konkurrence I 2020, realiseret I 2022 

 

Illustration: Cobe.


Om Cobe 

Cobe er en arkitektvirksomhed grundlagt i 2006 af arkitekt Dan Stubbergaard med en ambition om at skabe omgivelser, der aktivt bidrager til et ekstraordinært hverdagsliv. Blandt arkitektvirksomhedens mest markante projekter er Nørreport Station – Københavns travleste station, The Silo og planlægningen af Nordhavn i København – Skandinaviens pt. største byudviklingsprojekt, Danmarks rockmuseum Ragnarock i Roskilde og udviklingen af Papirøen i København.

 

Cobe i Tyskland
Kyffhäuser Besøgscenter er et af flere Cobe-projekter i Tyskland. I 2018 færdiggjorde Cobe HALFTIME – et nyt konferencecenter for adidas i deres hovedkvarter i Sydtyskland, og i 2021 åbner Cobe dørerne til det 77.000 kvm store byggeri Europahafenopf ved Bremens havnefront i Nordtyskland. Cobe står også bag udviklingen af Deutzer Hafen – en tidligere industrihavn på 35 ha i Köln i Vesttyskland, som i øjeblikket omdannes til et nyt bæredygtigt byområde.