Nyt fra branchen

CO2-neutralt byggeri i Bjerringbro

12 familier, der flytter ind i Boligselskabet Sct. Jørgens boliger i Hindbærkrattet i den nordlige del af Bjerringbro, kan leve CO2-neutralt i 35 år. Illustration: Erik Arkitekter.

ERIK arkitekter går sammen med Boligselskabet Sct. Jørgen om at reducere CO2-udledning.

Vil du leve CO2-neutralt i 35 år? Det bliver virkeligheden for de 12 familier, der flytter ind i Boligselskabet Sct. Jørgens boliger i Hindbærkrattet i den nordlige del af Bjerringbro, skriver Erik arkitekter i nyhederne.

På 35 år udleder opvarmningen af de 12 boliger nemlig det, der svarer til 124 ton CO2, og det er så meget CO2, Boligselskabet Sct. Jørgen og ERIK arkitekter forventer at spare på selve byggeriet.

Ved hjælp af det nye ABATE®-værktøj, der kan beregne udledning af drivhusgasser for produktion og anvendelse af byggematerialer, har ERIK arkitekter lavet en oversigt over, hvilke af de valgte byggematerialer til byggeriet i Hindbærkrattet, der ”koster” meget CO2. Tilsvarende har de med ABATE®-værktøjet lavet en oversigt over hvilke byggematerialer, der er mere klimavenlige og kan erstatte de byggematerialer, der vejer tungere i klimaregnskabet.

– Vi har gennem længere tid arbejdet med bæredygtighed i vores projekter. Men nu har vi taget et skridt op, og kan med det her nye værktøj tilbyde Sct. Jørgen og andre kunder et byggeri, hvor de inden for en række af mulige løsninger selv kan vælge, hvor klimavenligt det skal være, siger Sine Juul Praastrup, der er administrerende direktør og partner hos ERIK arkitekter.

ABATE®-værktøjet er designet til at indgå i arkitektens vanlige arbejdsproces, så hensynet til klimaet hverken forlænger design- eller projekteringsfasen for byggeriet.

 

Koster ikke nødvendigvis ekstra
Boligselskabet Sct. Jørgen har sammen med ERIK arkitekter lavet en liste på omkring 30 forslag til, hvordan deres byggeri i Hindbærkrattet kan bygges med mere klimavenlige materialer. Det kan f.eks. gøres ved at erstatte betonbyggevarer med trækonstruktioner de steder, hvor det ikke påvirker kvaliteten eller holdbarheden af byggeriet. Analyserne har vist, at Boligselskabet Sct. Jørgen kan vælge at indarbejde løsninger, der kan reducere CO2-udledningen med omkring 40 procent i forhold til de oprindelige planer uden at forøge omkostningerne.

– Vi kan bygge boliger, hvor vi belaster klimaet mindre, uden at det nødvendigvis belaster byggeriets økonomi og – meget vigtigt – uden at vi går på kompromis med kvaliteten. Der er ingen tvivl om, at med den grønne dagsorden, der vinder mere og mere indpas, så vil dette i fremtiden både være en attraktiv måde at bygge på for os og en attraktiv bolig for vores klimabevidste lejere, siger Ole Nielsen, byggedirektør hos Boligselskabet Sct. Jørgen.

De 12 familieboliger i Hindbærkrattet står klar til indflytning i vinteren 2020.