Nyt fra branchen

C.F. Møller vinder international konkurrence

Illustration. C. F. Møller.

C.F. Møller Architects vinder blandt 25 arkitektfirmaer en international konkurrence om ministerium i Tyskland.

I december 2019 blev C.F. Møller Architects udpeget som delt vinder af den internationale konkurrence om udvidelsen af det tyske ministerium for miljø, naturbeskyttelse og nuklear sikkerhed i Berlin (Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit, BMU). Nu er det skandinaviske firma udpeget som endelig vinder, skriver C. F. Møller i en pressemeddelelse.

76 søgte om at blive prækvalificeret og i alt 25 arkitektvirksomheder – 23 tyske, en schweizisk og en dansk – blev udvalgt til at give deres konkrete forslag til, hvordan udvidelsen af det tyske miljøministerium beliggende i Berlin-Mitte skal se ud. at C.F. Møller Architects blev efterfølgende udpeget som delt vinder af konkurrencen. Den anden udpegede vinder var JSWD Architekten fra Köln. Siden bearbejdede begge firmaer deres forslag, og C.F. Møller Architects har nu fået tildelt opgaven som vinder af udbuddet.

– At vinde den internationale konkurrence til et så væsentligt projekt i centrum af Berlin er både en stor ære samt et stort skulderklap til de værdier og kvaliteter, vi gerne vil tilføre i byudvikling og arkitektur generelt, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects og ansvarlig for projektet sammen med sin partner- og arkitektkollega Michael Kruse.

Illustration. C. F. Møller.

 Grønt flagskib i Berlin
Den 50.000 kvm store udvidelse af ministeriet er indpasset på en trekantet byggegrund omkranset af det eksisterende miljøministerium og Abgeordnetenhaus, Berlins delstatsparlament, og indfrier særligt høje krav til bæredygtighed og udendørsfaciliteter midt i Berlin. Det har C.F. Møllers projekt omsat til et byggeri i trækonstruktion og natursten med integrerede solceller i facaden og fokus på dagslys og grønne fællesarealer som en ny og dynamisk nyfortolkning af den eksisterende karré.

– Vi har i dette projekt tilstræbt at skabe en balance og synergi imellem tradition og innovation. Vores projekt tager sit direkte udspring i Berlins by- og bygningskultur, som både respekteres samt suppleres med et innovativt bud på fremtidens bæredygtige arkitektur, fortæller Julian Weyer.
Udgangspunktet er den klassiske og funktionelle kontorindretning, som er optimeret, hvad angår dagslys, naturlig ventilation og bygningsgeometri, for at skabe fremragende dagslysforhold og sikre udsigt fra kontorområderne. Bygningen er åbnet ud mod den omkringliggende by og omfavner grønne gårde via en grenlignende struktur, så den friske luft kan komme ind, og medarbejderne kan komme ud i de grønne områder.

– Inspireret af naturens logik og klarhed har vi skabt et arkitektonisk greb med en solid base med en klar relation til den bymæssige kontekst samt en levende og dynamisk bygningsstruktur, der – som et træ – åbner sig imod lyset og fremstår udadvendt og imødekommende samt skaber attraktive og fleksible rammer om fremtidens arbejdsplads, siger Michael Kruse.

 

Illustration. C. F. Møller.

Grøn og bæredygtig
To atrier med glas og åbne trapper fungerer som knudepunkter i projektet og forbinder kontoretagerne samt en fælles taghave. På de enkelte etager danner loungeområder i hvert kontorafsnit mødesteder til brug i pauser og ved erfarings- og idéudveksling. Et konferencecenter og bibliotek i stueetagen, er udviklet til også at kunne fungere som en alternativ arbejdsplads med henblik på at udvikle ”New Ways of Working”. Dette sikrer stor fleksibilitet, som med tiden kan favne forskellige brugerbehov.

Bygningens facader er ligeledes planlagt i træ, og inspireret af trækroners forskelligartede tæthed som en del af en flerstrenget, lavteknologisk bæredygtighedsstrategi, der skal reducere CO2-fodaftrykket og forbedre komforten for brugerne. Ved at gøre solpaneler til en integreret del af facaden på den ene bygning friholdes taget på den anden til en stor, grøn taghave, der sammen med de grønne gårde understreger ministeriets miljømæssige ambitioner og dets positive bidrag til byens udvikling.

– Det er vores overbevisning at projektet vil kunne hjælpe til at fremme udviklingen af både innovativ, bæredygtig og samfundsansvarlig arkitektur som vi tror rigtig meget på og gerne vil bidrage med, siger Michael Kruse.

 

Illustration. C. F. Møller.
Illustration. C. F. Møller.
Illustration. C. F. Møller.

C.F. Møller Architects i Berlin
Den vunde konkurrence konkurrence kommer i forlængelse af C.F. Møllers strategiske indsats for at etablere sig på det tyske marked, som blanddt andet også har medført af virksomheden åbnede kontor i Berlin i 2019. Kontoret ledes af Heiko Weissbach.

Udover arbejdet med BMU arbejder C.F. Møller i Tyskland også med projekter indenfor boligbyggeri, masterplanning, domiciler og campus-projekter samt healthcare. Typisk foregår arbejdet i samarbejde mellem det tyske kontor og de danske kontorer. Det skaber nordiske værdier og traditioner tilpasset den tyske kontekst og krav til byggerier.