Nyt fra branchen

Bæredygtige byggefællesskaber i fokus

Fra Building Green i Forum 2018.

Der er brug for stærke fællesskaber, hvis vi skal bremse klimakrisen, lyder det fra Building Green, der stiller skarpt på bæredygtige fællesskaber i Forum til oktober.

Byggebranchen er en af de helt store syndere med næsten 50 procent af al CO2 udledning på globalt plan. Hvis vi skal vende udviklingen, kræver det samarbejde, lyder det fra Building Green, der derfor har sat bæredygtige fællesskaber øverst på programmet skriver Building Green i en pressemeddelelse.

Hvis vi ikke får reduceret vores udledninger af CO2 markant over de næste 10-15 år, står vi over for en klimakrise med temperaturstigninger på 1,5 grad og over. Det har FN’s Klimapanel slået fast i en rapport, der bygger på mere end 7.000 forskningsresultater.

– Der er brug for fælles handling på tværs af fagområder og virksomheder. Derfor skruer vi op for fællesskaberne i år, så branchen kan etablere de samarbejder, der skal til for at skabe reel forandring. Så hvis du mener noget med bæredygtighed, må og skal du lægge vejen forbi Forum i år. Der er ingen tid at spilde, lyder det fra Building Greens programleder Sarah Elhauge.

 
Vi skal stå sammen
Skåret ind til benet handler bæredygtige fællesskaber om at planlægge, bygge eller ændre boliger og uderum, så de fremmer en bæredygtig livsstil. De fysiske rammer skal opmuntre til fællesskab mellem mennesker. Men bæredygtige fællesskaber indebærer også at stå sammen om fælles mål.

Byggebranchen har i mange år været præget af intens konkurrence, hvor kortene er blevet holdt tæt ind til kroppen. Det er heldigvis ved at ændre sig. Vi ser flere konkurrerende virksomheder gå sammen i projekter, hvor de deler viden og skaber banebrydende bæredygtige projekter i fællesskab. Det er den udvikling, vi gerne vil skubbe til, siger Sarah Elhauge og tilføjer: – Ja faktisk ser vi Building Green som et stort bæredygtigt byggefællesskab.

 
Bæredygtig livsstil i nye fællesskaber
Deltagere på dette års Building Green vil derfor blive opfordret til at tage aktivt del i fællesskabet og udveksle viden om bæredygtige materialer og processer. På samme måde vil hovedscenen sprudle med debatter og oplæg, der fokuserer på bæredygtige fællesskaber. Her vil deltagerne opleve nye måder at tænke og leve på, hvor fællesskabet er fundamentet for en bæredygtig livsstil.

– Familiemønstrene er under forandring. I stedet for mor, far og barn myldrer det frem med alternative familieformer. Godt 37 forskellige familieformer har Danmarks Statistik talt sig frem til. Mangfoldigheden fører til nye måder at bo på, hvor flere familier bor sammen og deles om hverdagens gøremål. Fællesskabet gør det muligt at pulje ressourcerne til fælles bedste – og klimaets. Det er en tendens, som vi vil høre meget om i år, lyder det fra Sarah Elhauge.

 
Klimalov som det helt store fællesskab
Men også det helt store fællesskab fokuseret omkring vores rammer – lovgivningen af vores samfund – vil være at finde på Building Green. Her vil den kommende klimalov blive diskuteret intenst på og uden for scenen. Hvor stor indflydelse den nye lov får på byggebranchen er endnu uvist, men den vil helt sikkert give dønninger langt ind på byggepladsen.

Hvad enten du er stor eller lille spiller i branchen, rådgiver eller udførende, ejendomsudvikler eller bygherre, så er der viden og netværk at hente på Building Green. Så kom og støt op om fællesskabet. Vi har plads til alle, der vil bygge bæredygtigt, slutter Sarah Elhauge.

Building Green slår dørene op i Forum 30. – 31. oktober til årets største grønne byggeevent. Det er niende gang, Building Green afholdes i København. Hold øje med programmet når det lander i uge 34.