Nyt fra branchen

Arne Jacobsen fik nyt liv på Vesterbro

Illustration: TREDJE-NATUR, COWI og PLATANT.

To pavilloner i Enghaveparken er genopført efter de originale tegninger i traditionelle materialer.

Ved indgangen til Enghaveparken kan man nu besøge to nye pavilloner, der er genopført efter Arne Jacobsens oprindelige tegninger. De blev revet ned i 1970’erne, men nu skal de genopførte pavilloner spille en vigtig rolle som lokale samlingssteder. Pavillonerne er – og var – af glas i konstruktioner af jernprofiler, skriver Realdania i nyhederne.

– De to pavilloner fuldfører parken arkitektonisk og skaber mulighed for endnu mere by- og hverdagsliv. De er opført helt efter Arne Jacobsens hoved og med brug af gedigne materialer – det er en fin måde at bære arkitekturhistorien og det gode håndværk ind i fremtiden, siger projektleder og arkitekt i Realdania, Eske Møller. Foreningen Realdania har støttet byggeriet af de to pavilloner med knap fem millioner kroner.

Den verdensberømte arkitekt og designer har også tegnet de øvrige bygninger i parken, som er restaureret med støtte fra A. P. Møller Fonden i forbindelse med genåbningen. Alle bygningerne i Enghaveparken er fra Arne Jacobsens tid som nyuddannet arkitekt i stadsarkitektens direktorat i 1920’erne – så vidt vides er der tale om Arne Jacobsens første selvstændige værker. Andre – mere kendte – byggerier af Arne Jacobsen i byen er f.eks. SAS-hotellet og Nationalbanken.

Enghaveparken har i omkring 90 år været et vigtigt rekreativt område på Vesterbro i København. Parken er blevet moderniseret og genåbnede 14. december som et folkeligt overflødighedshorn med blandt andet ny skøjtebane, springvandslegeplads og sportsaktiviteter. Parken er desuden et led i Københavns Kommunes store skybrudsplan.

 


Om Enghaveparken

Enghaveparken skal kunne tilbageholde vand fra skybrud, som på sigt skal ledes til parken fra lokalområdet. Skybrudsprojekterne i lokalområdet begyndes i 2026. 

Enghaveparken kan opsamle almindelig hverdagsregn, som kan genbruges i parkens vandaktiviteter og byens fejevogne. Det er tagvand fra Carlsberg Byen, som ledes til et underjordisk bassin i parken, der er koblet til parkens overfladeanlæg.    

HOFOR har været bygherre i første fase af projektet, hvor der er i samarbejde med entreprenøren NCC er anlagt et stort underjordisk regnvandsbassin i den ene halvdel af parken. I anden fase har Teknik- og Miljøforvaltningen været bygherre, og Hoffmann hovedentreprenøren. 

COWI er hovedrådgiver på projektet, og arkitektfirmaet TREDJE NATUR har tegnet. 

Den nye skøjtebane vil fremover være åben i vintermånederne, men det kræver lave temperaturer, for at isen kan opretholdes. 

I 2014 donerede A.P. Møller Fonden over 10 millioner kroner til renovering af musiktribunen og indgangspartierne samt til læskure og toiletter. Med en bevilling på knap 5 millioner kroner fra Realdania er det også blevet muligt at genopføre to pavilloner ved Enghaveparkens indgang.