Nyt fra branchen

Arkitekturpris til Dissing+Weitling

Illustration: Dissing+Weitling.

Dissing+Weitlings Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger, FBAB, vinder Kolding Kommunes Arkitekturpris i kategorien “Nytænkning og bæredygtighed”.

Dissing+Weitlings almene boliger FBAB har modtaget Kolding Kommunes Arkitekturpris 2019 i kategorien “Nytænkning og bæredygtighed”. Familieboligerne er et eksempel på, hvordan den almene boligform kan fornys og samtidig være bæredygtig og rentabel. Det skriver Dissing+Weitling i en pressemeddelelse.

Årets bedømmelsesudvalg har bedømt 10 bygningsværker i forskellige kategorier som privat boligbyggeri, erhvervsbyggeri og bygnings- og byforbedringer. Familieboligerne FBAB vinder med begrundelsen:

“- en nyskabende boligbebyggelse, der på fornem vis demonstrerer social og miljømæssig bæredygtighed”.

 

Illustration: Dissing+Weitling.

FBAB består af 35 familieboliger og et fælleshus, opført i træ, placeret i klynger i en landsbylignende opbygning med frit udsyn til et fredet mose- og engområde. Husenes beboere er dermed både tæt på naturen og er del af et socialt minisamfund – en boform, som adskiller sig fra mere traditionelle enfamiliehuse:

– Prisen er en skøn anerkendelse af vores projekt. Sammen med landskabsarkitekterne (tidl. MOVE, red.) og Wissenberg Rådgivende Ingeniører har vi villet skabe familieboliger, som udover at være bæredygtige i materialevalg også fremmer samværet i en landsbylignende struktur midt i naturen. Husene giver beboerne fordel af både natur, privatliv og fællesskab, siger Torben Lindquist, partner i Dissing+Weitling.

 

Illustration: Dissing+Weitling.

 

FBABs bæredygtige profil omfatter foruden valget af træ som byggemateriale og “åndbare” konstruktioner, som giver godt indeklima, også håndteringen af regnvand med nedsivning og forsinkelsesbassiner samt fokus på social bæredygtighed og fællesskab.

Dissing+Weitling ser FBAB og prisbelønningen som led i en ny udvikling inden for det almene byggeri:

– Jeg håber, vi kommer til at se mange flere eksempler på utraditionelle boligformer i fremtiden. Der er gode danske traditioner at bygge på og samtidig er der behov for innovation – jeg kunne fx tænke mig at se flere almene boliger som høje huse i træ med tilknyttede nyttehaver eller som byggekollektiver, skabt af beboerne selv og til flere generationer, slutter Torben Lindquist.

 

Illustration: Dissing+Weitling.

FBAB udspringer af en offentlig konkurrence udskrevet af det daværende Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som Dissing+Weitling vandt i 2014 med et bud på at tegne Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger (FBAB) for Alfabo (daværende Lejerbo Kolding) i samarbejde med landskabsarkitekterne MOVE og ingeniørerne Wissenberg Rådgivende Ingeniører, hvorefter holdet indgik i et samarbejde med entreprenørvirksomheden Erik Rasmussen om opførelse af projektet i totalentreprise.

 


De øvrige vindere

Fjordvej 114
Ejere: Jeanett og Kim Hyldahl, rådgiver: Stokvad rådgivende ingeniører, arkitekt: Lars Schwartz Hansen, Skads Tømrer.

Havneparken 1
IBA Bygherre: IBA erhvervsakademi, rådgiver: Hoffmann og NIRAS, arkitekt: Kjaer og Richter, Gustin.

Kløvkærvej
Fremtidens Bæredygtige Almene Boliger Bygherre: Alfabo, rådgivere: Dissing + Weitling architecture, MOVE arkitektur, Wissenberg A/S, Egil Rasmussen.

Låsbyhøj
Sundhedscenter ygherre: Kolding Kommune og Region Syddanmark, rådgivere: KG Hansen, GPP arkitekter, NIRAS, Boldt-Henningsen landskab, Tegnestuen Mejeriet.

Hædrende omtaler

Kirkegårds Allé 4
Ejer: Szocska Living.

Fjordvej 106A
Ejere: Karen Margrethe og Jørgen Fode, rådgivere: E+N arkitektur, Chr. Og Kaj Nielsen, murerfirma Johansen og Bodholdt.

Skovhavevej 18
Ejere: Betina og Mark Houmann, rådgiver: Claus Reinholdt.

Læs mere om vinderne