Nyt fra branchen

Anupama Kundoo på Louisiana

Arkitekturens Værksteder: Anupama Kundoo - Taking Time Anupama Kundoo Voluntariat Homes for Homeless Children, 2008 Pondicherry, Indien Foto: Javier Callejas.

Næste udstilling i rækken af Arkitekturens Værksteder viser denne gang indiske Anupama Kundoo.

Udstillingen Anupama Kundoo – Taking Time på Louisiana er den fjerde udstilling i serien Arkitekturens Værksteder. Denne gang med indiske Anupama Kundoo, der i opposition til standardiseret arkitektur insisterer på lokalt håndværk og på at bringe tid tilbage til den arkitektoniske proces.

Udstillingen åbner 8. oktober og varer frem til og med 31. januar 2021, skriver Louisiana i en pressemeddelelse.

Anupama Kundoo (1967) er født og opvokset i Indien, men har boet og arbejdet i både USA og Europa. Hendes byggerier er alle opført i Indien, de fleste i den eksperimentelle by Auroville i den sydlige del af landet. Kundoos fokus er læren fra og gentænkningen af regional arkitektur og håndværk.

 

Arkitekturens Værksteder: Anupama Kundoo – Taking Time.
Anupama Kundoo,
Full Fill Homes, 2015
Auroville, Indien
Foto: Javier Callejas.

Taking Time
”Tid” er et helt central element i Kundoos måde at arbejde på. I praksis handler det om at lære fra den lokale indiske byggekultur og den tid, der ligger i arbejdet med stedsspecifikke lokale materialer. Kundoo stræber efter at gentænke det historiske, føre det ind i samtiden og give ideer og viden videre til eftertiden – arkitekturen er et vidnesbyrd på tværs af generationer. Derfor fordeler Kundoos arbejde sig på tre lige væsentlige områder: Forskning, praksis og undervisning.

Taking Time er samtidig en kommentar til den masseproduktion, nutidens arkitektur skabes i. Kundoos insisteren på lokale håndværksmæssige traditioner, tæt knyttet til sted og natur, bringer tid tilbage til den arkitektoniske proces. Tid er i mere end én forstand en knap ressource i det moderne samfund: de opfindelser og nye produktionsformer vi skaber for at spare os tid, er samtidig dem, der fratager os kvalitativ tid. At skabe og konstruere med hænderne tager tid, så det handler for Kundoo ikke om at spare tid, men at bruge tiden kvalitativt.

 

Anupama Kundoo
Wall House, 2000
Foto: Javier Callejas Architecture Photography.

Før, nu og fremtid
Udstillingen Taking Time er tilrettelagt i tre dele, der fokuserer på henholdsvis før, nu og fremtid. Første del introducerer de traditionelle indiske byggemetoder, og her præsenteres Kundoos arkiv med objekter fra naturen –  blandt andet sneglehuse, blade og stenarter – som hun inspireres af. Vi ser læren fra naturens konstruktioner omsat til tektoniske modeller i 1:5, og hvordan tektoniske undersøgelser er omsat til hendes egen arkitektur.

Anden del viser Kundoos Full Fill Home i fuld skala. Huset er oprindeligt skabt i ferrocement, et materiale de fleste mennesker selv ville kunne bygge huse med, og derfor er huset en mulig løsning på problemet med boligmangel i Indien.

Sidste del præsenterer et stort fremtidigt boligprojekt i Auroville, som Kundoo arbejder på sammen med studerende fra arkitektskoler i USA, Tyskland og Danmark, der bygger på en stor model, som vil fylde det meste af Louisianas Store Sal.

Arkitekturens Værksteder: Anupama Kundoo – Taking Time.
Anupama Kundoo
Residence Kranti Kanade, 2003.
Pune, Indien
Foto: Javier Callejas.

 

Auroville
De fleste af Kundoos værker er opført i den sydindiske by Auroville. Byen er grundlagt i 1968 ud fra ønsket om at skabe en universel by for alle religioner og folkeslag, og den hviler samtidig på idealer for en bæredygtig by. Hovedarkitekten er den franske arkitekt Roger Anger (1923-2008), som Anupama Kundoo er inspireret af. Hendes værker er et tydeligt møde mellem den

modernisme Anger er rundet af og traditionel indisk byggeskik. Kundoo har opført flere bygninger i byens administrative og åndelige centrum samt offentlige boligkomplekser og private boliger.

 

Arkitekturens Værksteder: Anupama Kundoo – Taking Time.
Anupama Kundoo
Wall House, 2000
Auroville, Indien
Foto: Javier Callejas.

Arkitekturens Værksteder
I 2017 åbnede udstillingsserien Arkitekturens Værksteder med portrættet af den kinesiske tegnestue Amateur Architecture Studio med Wang Shu og Lu Wenyu i spidsen. I 2018 fulgte udstillingen So Far … med chilenske Alejandro Aravena og tegnestuen Elemental, og i 2019 åbnede den tredje udstilling i serien med mexicanske Tatiana Bilbao. Alle tegnestuerne karakteriseres ved deres sociale og politiske engagement og ved gennem arkitekturen at stille spørgsmål til eksisterende magtstrukturer og arkitektoniske paradigmer og med deres særlige greb at gentænke og udfordre arkitekturens felt.

 

Arkitekturens Værksteder: Anupama Kundoo – Taking Time.
Anupama Kundoo
Town Hall Complex, 2005
Auroville, Indien
Foto: Javier Callejas.

 


Fakta

Louisianas arkitekturudstillinger er støttet af foreningen Realdania.

Udstillingen Arkitekturens værksteder. Anupama Kundoo – Taking Time er tilrettelagt af museumsinspektør Kjeld Kjeldsen og co-kurator Mette Marie Kallehauge.

Udstillingsarkitekt er Brian Lottenburger.

Til udstillingen udgiver Louisiana en monografi om Anupama Kundoo, et righoldigt, illustreret særkatalog med introduktion af Mette Marie Kallehauge, Kjeld Kjeldsen og Poul Erik Tøjner samt med artikler af Edwin Heathcote, Martha Thorne og Anupama Kundoo.