Nyt fra branchen

Amerikaner vinder Photo Of The Year

Foto: Sky Russell.

Studerende på Harvard University vinder Photo Of The Year med en fotoserie fra en japansk vævers hjem.

Amerikanske Sky Russel, der studerer på Harvard University, vinder Photo Of The Year med serien The Weaver’s Home, der viser hvordan en væver i Japan bor, skriver Arkitektskolen Aahus i nyhederne.

Der var hård kamp om førstepræmien på 5000 € i den første udgave af arkitekturfotokonkurrencen, som Arkitektskolen Aarhus lancerede tidligere på året.

I alt deltog 145 studerende fra 46 forskellige lande i konkurrencen, hvor de skulle indsende en billedserie på fem billeder under et tema om mennesker og arkitektur.

– Jeg havde egentlig glemt alt om billederne, efter jeg sendte dem ind, så jeg blev meget overrasket, da jeg fik at vide, at jeg havde vundet. Under mit praktik-ophold i Japan havde jeg sat et mål om at have mit kamera på mig, og sejren her giver mig kun mere blod på tanden til at fortsætte med at fotografere”, siger Sky Russell, der tog billedserien under et praktikophold i Japan.”Jeg er meget interesseret i hvordan vores kultur bliver påvirket af affolkning, og jeg var bevidst om, at den kultur, jeg stod midt i, måske ville forsvinde i løbet af min levetid. Jeg vil gerne arbejde videre med det byggede miljø og forholdet mellem design og mennesker, siger Sky Russell.

 

Foto: Sky Russell.

Juryen forklarer her, hvorfor det netop blev denne billedserie, der løb med førstepræmien:
”Konkurrencens vinder præsenterer os for en række underfundige fotografier af en japansk bolig og boligens beboer – en væver. Fotografierne præges af en sensibilitet og indlevelse der bringer os helt tæt på en kunstners liv. Dette arkitektoniske portræt minder i sin natur om et portræt af et menneske. Fotografierne, så at sige, væver en fortælling om noget vi betragter som lokalt og japansk, mens de på samme tider peger på noget essentielt og universelt. Vi præsenteres for en næsten ikke-eksisterende arkitektur tæt på naturen og beboeren, som synes at være et med sin bolig. Når de åbne døre og vinduer kombineres med en blød linse, skabes en særlig atmosfære mellem indenfor og udenfor. En atmosfære som formår at forene natur, menneske og arkitektur. En poetisk fortælling om en almindelig nærmest stemningsmættet hverdag,” skriver juryen i sin motivation.

 

Foto: Venla Rautajoki.

Andenpræmien på 3000€ gik til finske Venla Rautajoki fra Aalto University School of Arts, Design and Architecture.

Foto: Jan Krek.

Tredjepladsen på 1000€ blev vundet af slovenske Jan Krek fra University of Ljubljana.

 

Photo Of The Year er støttet af Dinesen og Dreyers Fond, og uddelingen af førstepræmien fandt sted ved markeringen af Arkitekturens Dag på Aarhus Rådhus mandag 7. oktober.

Billeder er vigtige
Arkitektskolen Aarhus har gennem flere år afholdt den internationale tegnekonkurrence Drawing Of The Year, som årligt præmierer de dygtigste tegnere blandt arkitektstuderende verden over. At skolen nu har valgt at lancere en fotokonkurrence, er der en oplagt forklaring på, lyder det fra skolens rektor, Torben Nielsen.

– Når vi som arkitektskole ønsker at understøtte verdens arkitektstuderende med en konkurrence om arkitekturfotografi, er det fordi, vi synes, at der mangler et sprog i deres samlede værktøjskasse. Fotografiet indeholder potentialet til at være et sprog i sig selv. Et sprog som kan fortælle historier, beretninger og anslå stemninger på en helt anden måde end det skrevne sprog eller tegningen kan. Men sprog skal læres og tales, og jo mere man benytter det, jo bedre bliver man til det. Det kræver tålmodighed og til tider planlægning, at få sagt det man gerne vil, hvis man skal være præcis i sin fortælling, siger Torben Nielsen.

 

Foto: Venla Rautajoki.

At det kræver grundighed at tage gode arkitekturbilleder, er heller ikke nyt for jurymedlem Jens Markus Lindhe, der gennem mange år arbejdet som arkitekturfotograf for de bedste tegnestuer i Danmark.

– Det er ganske tydeligt at nogle af de afleverede serier håbede på at uklare best-of-billeder med ‘store bygninger og små mennesker’ fra arkivet ville klare skæret. Men billeder af bygninger med tilfældigt placerede diffuse menneskefigurer i arkitektoniske rum får man hurtigt nok af . Vi vil hellere se nærvær og aktive kroppe i samspil med det byggede. Ud med nakken af anonyme ‘stå-mænd’ og ind med liv og varme, siger Jens Markus Lindhe.

Selvom konkurrencen netop er blevet afgjort, er det allerede besluttet, at Arkitektskolen Aarhus gentager succesen med en arkitekturfotokonkurrence næste år.

– Vi er godt på vej med den ny konkurrence og opstarten har været god. Det har overbevist os om, at det er vigtigt at fortsætte denne dialog med verdens arkitektstuderende om det arkitekturfotografiske sprog, siger Torben Nielsen, rektor for Arkitektskolen Aarhus.

 

Foto: Jan Krek.

De mange bidrag blev vurderet af en international jury bestående af arkitekturfotograf Hélène Binet, arkitekturfotograf Jens Markus Lindhe, Arkitektskolen Aarhus rektor Torben Nielsen og Mette Sandbye, der er institutleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.