Nyt fra branchen

AART skal tegne nyt museum

Illustration: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum.

AART architects skal tegne nyt museum ved koldkrigsbunkeren REGAN Vest.

Det bliver AART architects som sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov, skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt. Når den i 2021 åbner for publikum, vil der kun være adgang via guidede rundvisninger, og derfor skal der ved siden af bunkeren opføres en velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter. Det er en opgave, som teamet med AART architects i spidsen, ifølge dommerkomiteen har givet et overbevisende bud på.

– Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse – og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum – er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse, siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm, Rebild Kommune.

 

Illustration: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum.

Bygning med fleksible løsninger
Delvist bygget ind i landskabet skjuler de fire sorte bokse udefra deres indhold – som en slags hemmelige arkivmapper. Når man træder ind i bygningen, udfolder en række forskellige funktioner sig for såvel gæster som ansatte: administration, foyer/butik, udstillinger samt læringscenter. De servicerende funktioner er placeret i ryggen ind mod skrænten, mens de store publikumsfaciliteter – blandt andet caféen med panoramavinduer – åbner sig ud mod ådalen. En række fleksible løsninger er tænkt ind i projektet, og det giver både her og nu samt på sigt mulighed for at indrette på nye måder – både i publikumsområdet og i udstillingerne.

 

Illustration: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum.

Et såkaldt introduktionsrum er placeret mellem på den ene side foyer og café-området og på den anden udstillingerne. I introduktionsrummet møder publikum en stor skalamodel af bunkeren REGAN Vest samt en tidslinjefortælling, der sætter den historiske ramme for det videre besøg.

Modellens centrale placering giver mulighed for to parallelle adgangsveje, så man naturligt deler de besøgende op, alt efter om de skal i udstillingerne, i bunkeren, læringscentret eller tilbage til foyerområdet.

Illustration: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum.

 

Selve udstillingen er disponeret med fleksible opbygninger af de enkelte temaer. Det giver mulighed for at iscenesætte hver historie med forskellige formidlingsmæssige virkemidler – herunder hands-on installationer, animerede tidslinjefortællinger, genstande og personlige beretninger.

 

Foto: Lars Horn / Nordjyllands Historiske Museum.

– Jeg glæder mig til at se arkitekternes vision udfoldet. REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om Den Kolde Krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Foreningen Realdania.

 

Foto: Lars Horn / Nordjyllands Historiske Museum.

Arkitekter med international erfaring
AART architects, der har tegnestuer og kontorer i København, Aarhus og Oslo, har blandt andet har tegnet Kulturværftet i Helsingør og det prisbelønnede Musholm i Korsør – en socialt inkluderende bygning ejet af Muskelsvindfonden. Det internationale gennembrud kom i 2016, da AART architects blandt 111 indsendte forslag vandt den åbne konkurrence om at tegne Norges kulturelle flagskib, det nye vikingtidsmuseum på Bygdøy nær Oslo. Nu skal de realisere danskernes koldkrigsmuseum.

– Den nye velkomstbygning bliver en vigtig brik i formidlingen af Den Kolde Krig og kommer til at sætte scenen for den ultimative koldkrigsoplevelse i Rold Skov. Hos AART architects er vi gået til opgaven med stor indlevelse og har gjort en dyd ud af at skabe en samlet sanseoplevelse for den besøgende. En oplevelse, som bygger på selvsamme hemmelighedsfuldhed og mystik som REGAN Vest, siger Mads Nygaard, partner/arkitekt hos AART architects.

 

Foto: Lars Horn / Nordjyllands Historiske Museum.
Dato: 13.03.19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om projektet hos AART architects.

 

Illustration: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum.

 


Om konkurrencen

I august blev fem teams prækvalificerede til totalrådgiveropgaven med opførelse af velkomstbygning og udstillinger, og i oktober pegede en dommerkomité bestående af både læg- og fagdommere på to teams, som Ejendomsfonden REGAN Vest inviterede til videre forhandling inden afgivelse af endeligt tilbud. Foruden det team, der nu har vundet, var det Friis & Moltke A/S sammen med Udstillingsarkitekten.dk, Green Sustainable Landscape, Moe og Planscape.Komité og dommere

Dommerkomitéen

Lars Chr. Nørbach, museumsdirektør Nordjyllands Historiske Museum

Claus Holm, Ejendomsfonden REGAN Vest

Leif Sondrup, Ejendomsfonden REGAN Vest

Eske Møller, Foreningen Realdania

Stine Lea Jacobi, Foreningen Realdania

Fagdommere

Arkitekt Emil Carstens, Arkitema

Landskabsarkitekt Signe Winther Beilman, Schønherr

Udstillingsarkitekt Tina Lind, Arkitema

Rådgiver til dommerkomitéen: COWI

Konkurrence-sekretærer

Jens Ove Skjærbæk, projektkoordinator, Nordjyllands Historiske Museum

Carsten Bach Pedersen, ledende bygherrerådgiver, COWI Aalborg

 De har støttet REGAN Vest
  • Foreningen Realdania (30 millioner kroner)
  • Augustinus Fonden (10 millioner kroner)
  • Spar Nord Fonden (2 millioner kroner)
  • Jutlander Fondene Himmerland og Hobro (0,5 million kroner)
  • Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 millioner kroner)
  • Aalborg Kommune (4 millioner kroner)
  • Rebild Kommune (5 millioner kroner)
  • Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20 millioner kroner)

.