Nyhed

White bag demokratisk kulturcenter

White arkitekter har vundet den internationale konkurrence om Skellefteås nye kulturcenter og hotel, der vil stå færdigt i 2019.

Whites vindende forslag, der blev valgt over 55 andre forslag, er inspireret af stedets lokale traditioner, materialer og viden, og er udformet med det mål at udbrede kunst, litteratur og teater til en bredere befolkningsgruppe, skriver White i en pressemeddelelse.

 

Foto: White

 

Kulturhuset er planlagt som et 24.940 kvm, 19 etages byggeri, der vil huse både teater, museum og kunstgalleri samt byens bibliotek og et 16 etagers 4-stjernet hotel. Bygningens ydre er glas indrammet af et træskellet bestående af limtræ og stål fra lokalområdet. Kulturcenteret bliver den højeste bygning i Norden, der gør brug af en sådan trækonstruktion, og der er en ganske særlig grund til, at man fra arkitektens side har valgt denne løsning.

– Et kulturcenter i Skellefteå er nødt til at blive bygget i træ! Skellefteå er omgivet af tæt skov og har en lang og anerkendt tradition for at bygge med træ. White arkitekter følte at det var vigtigt at fæstne bygning i denne lokale ressource og tradition, siger Morten Vedelsbøl, kreativ direktør hos White. 

 

Foto: White

 

For trædetaljernes konstruktion og specifikationer vil White samarbejde med Diplomingeniør Florian Kosche AS (DIFK), og vil dertil involvere lokale kræfter og derved bidrage til social bæredygtighed I området.

– Vi hylder regionens rige tradition og håber at samarbejde med den lokale træ- og stålindustri og derved bidrage til lokal vækst og kompetenceudvikling samt ejerskabsfølelse. Sammen vil vi skabe et identitetsfuldt, lokalt forankret sted, siger Oskar Norelius, arkitekt hos White.

 

Foto: White

 

Generelt har social bæredygtighed været et essentielt parameter i designet. Det vindende forslag skiller sig især ud ved sin intention om at bidrage til byens sammenhæng og dynamik, og til udbredelsen af kulturen til den brede befolkning, hvilket tilgodeses blandt andet via indgange fra alle bygningens sider og af den transparente glasfacade, der gør forskellige funktioner synlige udefra – både fra gadeplan og på afstand. Derved ønsker man at puste nyt liv i byen og inkludere forbipasserende i kulturoplevelsen.

 

Foto: White

 

– Dette er en demokratisk bygning snarere end en elitær. Vi er utroligt stolte over at få muligheden for at skabe en ny type hjem for kunst, teater og litteratur, hvor disse værdier ikke er forbeholdt kunstelskeren, men hvor magien bredes ud og engagerer en bredere del af befolkningen. Den transparente form giver muligheden for at forbipasserende kan blive vidner til  behind-the-scenes arbejdet som eksempelvis opbygningen af en ny udstilling eller scenografi, hvilket skaber en inkluderende effekt og pirrer nysgerrigheden, siger Robert Schmitz, architect hos White.



Foto: White


Fakta

Klient: Skellefteå Kommune (Konkurrence organiseret I samarbejde med Swedish Association of Architects)

Partner: Dipl.-Ing. Florian Kosche AS (DIFK)

Realisering: 2016-2019

Sted: Skellefteå, Sweden

Billeder: White Arkitekter

Projektledere: Oskar Norelius, Robert Schmitz

Team: Axel Bodros Wolgers, Karl Tyrväinen (landskabsarkitekt), Anders Johnson, Björn Vestlund, Sarah Dahman Meyersson (miljøspecialist), Robert Niziolek (billeder), Katharina Björlin Wiklund (billeder)

Ingeniør: Dipl.-Ing. Florian Kosche AS (DIFK)

Materialer: massiv træ, strålrammer, beton, præfabrikerede træmoduler, træbeklædte paneler og lameller, bærende glas.