Icon
Formand Peter Toftsø Arkivfoto: Anita Corpas/FAOD

Kæmp for din løn og lønpolitik

FAOD går i kødet på løn, tillid, arbejdstid og solidariatet på tegnestuerne.  

Arkitektoverenskomsten er et vigtigt redskab for samarbejdet på tegnestuerne. Det forudsætter, at både ledelsen og medarbejderne aktivt bruger overenskomstens muligheder.

Over 200 medlemmer på 10 tegnestuer i hele langet tager i den kommende måned imod forbundets formand og direktør til en debat om den nye overenskomst med Dansk Industri. DI deltager på to tegnestuer.

Anne Carlsen Dam er nyvalgt tillidsrepræsentant hos RUBOW Arkitekter. Hun mener, at både ledelse og medarbejdere har brug for at lære overenskomsten bedre at kende.

- Jeg ser oplysning, som den vigtigste opgave lige nu. Jeg oplever, at flere kollegaer stiller spørgsmål til elementer i overensomsten, som egentlig har været gældende i mange år og at medlemmerne ikke helt kender deres rettigheder i forhold til tid, løn og fleksibilitet, siger hun.

Tillidsrepræsentanten har taget initiativ til, at både FAOD og DI kommer på tegnestuen.

- Det er et kæmpe scoop at få både FAOD og DI i tale om overenskomsten, og vi håber, at samtalen vil belyse branchens vilkår på en måde, som vil skabe større fælles forståelse af overenskomstens muligheder mellem ledelse og medarbejdere, siger hun.

Tal om din løn og lønpolitik

Overenskomstens væsentligste opgave er at skabe sammenhold og tillid på tegnestuerne, for medlemmerne skal bruge både overenskomsten og lønpolitikken mere aktivt, mener forbundets formand Peter Toftsø.

- Lønpolitikken er grundlaget for lønsystemet og forhandlingerne. Medlemmerne skal kunne finde svaret på, hvordan de får mere i løn i lønpolitikken, så det er vigtigt at medlemmerne indbyrdes diskuterer om den virker.

- Åbenhed om løn er et af midlerne, siger Peter Toftsø og påpeger, at overenskomsten er omdrejningspunktet for solidaritet.

- Solidariteten ligger i at vi alle overholder overenskomsten. Er du ansat 37 timer så arbejd 37 timer. Er du på jobløn, så sørg for at din løn afspejler din arbejdsindsats.

- Alt for mange arbjeder mere og længere, uden at skrive det på timesedlen, og det udhuler overenskomsten, siger Peter Toftsø.

Tilbuddet gælder stadig

Formanden opfordrer medlememrne til at kontakte forbundet for et besøg. Især tegnestuer, hvor der ikke er en tillidsrepræsentant.

Hos RUBOW Arkitekter har der ikke været grund til at sige nej til tilbuddet.

- Der er jo ikke noget farligt i det. Det er kun en gevinst, at vi taler sammen om, hvordan vi skaber de bedste arbejdspladser og virksomheder i en presset branche, påpeger tillidsrepæsentanten. 

 

Kontakt faod@faod.dk hvis du og dine kollegaer vil vide mere om overenskomsten med besøg af forbundets formand.

Se den færdige overenskomsttekst 

 

Læs også

Kom nu til lønfadet

Stort ja til DI forlig

 

 

ttr